Amerika danas dozvoljava Ukrajini udare duboko u Rusiji? Stigla reakcija Kremlja

Ilustracija: EPA/Index

Američki predsjednik Joe Biden dao je naslutiti da bi Washington mogao ukinuti ograničenja Ukrajini za upotrebu američkih dalekometnih projektila protiv ciljeva na ruskom teritoriju.

Ako do toga dođe, ispunili bi se višemjesečni zahtjevi Ukrajine za ublažavanjem ograničenja na američko oružje, za koja ukrajinski čelnici tvrde da ih usporavaju u obrani od ruske invazije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mnogo je puta pozvao Zapad da dopusti njegovim snagama da koriste zapadno dalekometno oružje za napad na Rusiju.

Američki šef diplomacije Antony Blinken danas boravi u Kijevu i postavlja se pitanje hoće li tijekom njegovog posjeta biti objavljena ta ključna odluka. S Blinkenom je i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy te će zajedno održati važne sastanke s Ukrajincima.

Oštra reakcija Rusije

Na mogućnost da SAD danas da dozvolu za dalekometno gađanje ciljeva u Rusiji reagirao je Kremlj. Najavio je ruski "primjeren odgovor" dopuste li Sjedinjene Države Ukrajini da udari duboko u Rusiju raketnim sustavima ATACMS.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se čini da je Washington već odlučio dopustiti Ukrajini da koristi oružje za dalekometne udare unutar Rusije.

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je u srijedu da će Moskva smatrati SAD i njegove saveznike stranama u ratu ako dopuste Kijevu uporabu dalekometnog oružja. 

Što je rekao Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy doputovali su jutros u Kijev na niz sastanaka s visokim dužnosnicima ukrajinske vlade u kritičnom trenutku u ratu protiv Rusije.

Blinken je rekao da želi čuti izravno od ukrajinskog predsjednika i drugih dužnosnika koji su ciljevi Kijeva u ratu i što Washington može učiniti da pomogne u njihovom ostvarenju.

"Mislim da je ovo kritičan trenutak za Ukrajinu u jeku intenzivne jesenske sezone borbi s Rusijom, koja nastavlja eskalirati svoju agresiju", rekao je Blinken na jučerašnjoj konferenciji za medije s Lammyjem u Londonu.

Zelenski je molio zapadne zemlje za isporuku projektila većeg dometa i ukidanje ograničenja na njihovu upotrebu kako bi Ukrajina gađala ciljeve poput vojnih aerodroma duboko u ruskom teritoriju.

Na upit hoće li Sjedinjene Države ukinuti ograničenja ukrajinskoj uporabi dalekometnog oružja u ratu protiv Rusije, predsjednik Biden je odgovorio da njegova administracija "to upravo rješava". 

Blinken je odbio izravno odgovoriti hoće li Washington dopustiti korištenje dalekometnog oružja za ciljeve u Rusiji te rekao da se za takvu odluku razmatra više faktora.

"Nije bitan samo sustav. Morate se zapitati mogu li ga Ukrajinci učinkovito koristiti, ponekad to zahtijeva značajnu obuku, što smo i učinili. Imaju li oni sposobnost održavati ga?" rekao je Blinken.

Washington je ranije oklijevao opskrbiti Ukrajinu oružjem dugog dometa za napade na ciljeve unutar Rusije zbog straha da bi takav potez mogao eskalirati sukob koji traje dvije i pol godine.

Je li ovaj trenutak nakon dvije i pol godine rata prijelomna točka za ključnu odluku?

Više od dvije i pol godine od početka invazije, ukrajinske snage bore se s bolje naoružanim i većim neprijateljem dok se pokušavaju obraniti od ruskih proboja na istoku.

U pokušaju da vrati dio inicijative i odvrati ruske snage, Kijev je prošlog mjeseca poslao snage u rusku regiju Kursk u odvažnom prekograničnom upadu velikih razmjera.

Blinkenov posjet odvija se dan nakon što je rekao da je Iran Rusiji isporučio balističke projektile i da će ih vjerojatno koristiti u Ukrajini za nekoliko tjedana, upozorivši da suradnja Moskve i Teherana prijeti široj europskoj sigurnosti.

Produbljivanje vojne suradnje Irana i Rusije prijetnja je cijeloj Europi, rekao je Blinken i dodao da je Washington upozorio Iran da bi isporuka balističkih projektila Rusiji predstavljala "dramatičnu eskalaciju".

SAD je uveo nove sankcije Iranu u utorak zbog isporuke.

Tisuće civila izgubile su život u ratu koji je Rusija započela invazijom na Ukrajinu u veljači 2022. Milijuni Ukrajinaca su raseljeni, a mnogi gradovi i sela postali su hrpe ruševina.

Rusija je posljednjih tjedana intenzivirala napade bespilotnim letjelicama i projektilima na Ukrajinu, dok je Ukrajina poslala stotine napadačkih bespilotnih letjelica dugog dometa duboko u ruski teritorij.

Zelenski će kasnije ovog mjeseca otputovati u SAD te predstaviti plan za okončanje rata Bidenu i njegovim potencijalnim nasljednicima na američkim predsjedničkim izborima u studenom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.