Amerika nadomak odluke o udarima duboko u Rusiji? "Intenzivno raspravljamo"

Foto: Profimedia

Dopuštanje Ukrajini da koristi moćne američke dalekometne rakete tipa ATACMS za napade na ciljeve duboko u Rusiji predmet je "intenzivnih konzultacija", rekao je danas američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. Govoreći na press konferenciji, Sullivan je ponovio da nikakva odluka još nije donesena. Jučer su se, podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Keir Starmer sastali u Washingtonu kako bi razgovarali o tom pitanju.

Ukrajina se nadala da će tijekom pregovora dobiti dopuštenje za korištenje dva tipa zapadnih dalekometnih raketa – britanskog Storm Shadowa i američkih ATACMS-a - za napad na vojne ciljeve kao što su aerodromi smješteni duboko u ruskom teritoriju. No, Starmer je napustio Washington bez takve najave, a nade Kijeva su tako još jednom na čekanje.

"Razumijem perspektivu Ukrajine o tome", rekao je Sullivan, dodajući: "Ali umjesto da ja pokušavam elaborirati obrazloženje na ovaj ili onaj način, ovo je nešto za što mislim da je predmet intenzivnih konzultacija među saveznicima i partnerima. To će biti u predmet razgovora predsjednika Bidena i predsjednika Zelenskog."

Zelensko ovog mjeseca ide u New York

Zelenski bi trebao otputovati u New York kasnije ovog mjeseca na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda. Govoreći na dan ranije, Zelenski je rekao da su rakete dugog dometa ATACMS koje je isporučio SAD "beskorisne" u Ukrajini zbog njihove ograničene količine i ograničenja na udare duboko u Rusiji koje su nametnuli zapadni partneri.

SAD je u proljeće počeo isporučivati ​​Ukrajini taktičke raketne sustave (ATACMS), koji imaju domet do 300 kilometara. Iako su ove rakete korištene na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je okupirala Rusija, ograničenja Washingtona sprječavaju njihovu upotrebu na ruskom tlu.

"ATACMS u obliku koji danas imamo u Ukrajini je besmislen ako ga ne možete koristiti na njihovim vojnim bazama i aerodromima. Besmislen je", rekao je Zelenski.

NYT je izvijestio da je vjerojatno da će odluka o raketama Storm Shadow biti donesena prije nego što se postigne dogovor o raketama ATACMS.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.