Amerika šalje Izraelu najbolji raketni sustav na svijetu. Tajming je znakovit

Foto: Profimedia

Obrambeni sustav THAAD jedno je od najmoćnijih proturaketnih oružja američke vojske, sposobno presresti balističke projektile na udaljenostima od 150 do 200 kilometara i s gotovo savršenom stopom uspješnosti tijekom testiranja. Mnogi ga smatraju najboljim obrambenim raketnim sustavom na svijetu.

Jedini sustav koji može presresti i uništiti tri vrste balističkih projektila, unutar ili izvan atmosfere

Koristeći kombinaciju naprednih radarskih sustava i presretača, THAAD (skraćenica za Terminal High-Altitude Area Defense) je jedini američki sustav proturaketne obrane koji može presresti i uništiti balističke projektile kratkog, srednjeg i dužeg dometa unutar ili izvan atmosfere tijekom završne faze leta ili poniranja prema meti, piše CNN.

THAAD presretači su kinetički, što znači da uništavaju nadolazeće mete sudarajući se s njima umjesto da eksplodiraju u blizini nadolazeće bojeve glave.

Prema izvješću Kongresne službe za istraživanje, američka vojska ima sedam THAAD baterija, od kojih se svaka sastoji od šest lansera s po osam presretača postavljenih na kamione, moćnog radarskog sustava te komponente za kontrolu vatre i komunikacije.

Uz bateriju THAAD-a, stiže i 100 američkih vojnika

Jedna od takvih baterija sada stiže u Izrael kako bi pomogla u jačanju ionako impresivne sposobnosti te zemlje da se suprotstavi nadolazećim projektilima nakon iranskih napada na Izrael 13. travnja i ponovno 1. listopada, tvrdi Pentagon. Ali za to su mu potrebni američki vojnici na terenu.

Američka vojska poslat će oko 100 vojnika u Izrael da upravljaju baterijom. Iran je obavijestio SAD da će uzvratiti na svaki novi napad Izraela, rekao je u subotu iranski izvor za CNN.

Preko širokog sustava zapovijedanja te kontrole i upravljanja borbom THAAD baterije mogu komunicirati s nizom američkih proturaketnih obrambenih sustava, uključujući Aegis sustave, koji se obično nalaze na brodovima američke mornarice, kao i Patriot raketne obrambene sustave, koji su dizajnirani za presretanje ciljeva manjeg dometa.

Ti drugi raketni obrambeni sustavi brojniji su od THAAD-a, što je ilustracija važnosti koju Bidenova administracija pridaje njihovom raspoređivanju u Izraelu. THAAD mogu brzo razmjestiti teretni zrakoplovi američkih zračnih snaga poput C-17 i C-5, ali Pentagon nije dao vremenski raspored kad će biti aktivan u Izraelu.

Što ga čini tako preciznim?

Ono što THAAD čini tako preciznim je radarski sustav koji mu daje informacije o ciljevima, vojno-mornarički prijenosni radarski nadzor ili AN/TPY-2.

Radarski sustav, koji se može postaviti s baterijom projektila ili već biti postavljen na brodovima američke mornarice ili na drugim instalacijama, može otkriti projektile na dva načina. U svom načinu rada prema naprijed konfiguriran je za pronalaženje i praćenje ciljeva na udaljenostima do 3000 kilometara, a u terminalnom načinu rada usmjeren je prema gore kako bi uhvatio ciljeve tijekom njihovog spuštanja. Iran je udaljen oko 1700 kilometara od Izraela.

THAAD ne bi djelovao sam u bilo kakvoj obrani Izraela i mogao bi pridonijeti odvraćanju od napada, ističe CNN-ov vojni analitičar Cedric Leighton, bivši pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva, i dodaje: "Kad se postavi na položaj, zapravo će osnažiti postojeću izraelsku zračnu i raketnu obranu."

Proizvodni modeli sustava THAAD nikad nisu propustili presresti dolazne mete tijekom testiranja, prema Centru za strateške i međunarodne studije.

Izrael već ima niz sličnih sustava, ali...

Izrael već ima brojne proturaketne sustave dizajnirane za obaranje nadolazećih projektila. Davidova praćka, zajednički projekt izraelskog RAFAEL Advanced Defense Systema i američkog obrambenog diva Raytheona, koristi kinetičke "hit-to-kill" presretače Stunner i SkyCeptor za uništavanje ciljeva udaljenih i do 300 kilometara.

Iznad Davidove praćke dolaze izraelski sustavi Arrow 2 i Arrow 3, razvijeni u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Arrow 2 koristi fragmentacijske bojeve glave za uništavanje nadolazećih balističkih projektila u njihovoj završnoj fazi - dok poniru prema svojim ciljevima - u gornjoj atmosferi. Arrow 3 koristi "hit-to-kill" tehnologiju za presretanje nadolazećih balističkih projektila u svemiru, kao što THAAD može činiti.

S najnižom razinom projektila ispaljenih na Izrael bori se obrambeni sustav Željezna kupola, koji se sastoji od 10 baterija, od kojih svaka nosi tri do četiri manevarska lansera projektila. 

Velik interes Kineza za postavljanje THAAD-a 

Ovo nije prvi put da Washington šalje THAAD bateriju u Izrael. Jedna je poslana 2019. na vježbu. Američki suparnici, ponajviše Kina, pomno su pratili postavljanje THAAD-a. Raspoređivanje baterije THAAD u Južnoj Koreji 2017. godine, dok su se prijetnje balističkim projektilima iz Sjeverne Koreje povećavale, izazvalo je oštro protivljenje Pekinga.

Stručnjaci su tada rekli da je Peking zabrinut da bi se moćni radar mogao koristiti za špijuniranje aktivnosti unutar Kine. SAD je također rasporedio THAAD na Guamu kako bi vitalne američke vojne baze na pacifičkom otoku zaštitio od mogućih prijetnji balističkim projektilima iz Sjeverne Koreje ili Kine.

Zašto baš sad šalju takvo oružje Izraelu?

Podsjetimo, Iran je u napadu na Izrael 1. listopada ispalio oko 200 balističkih projektila. Mnoge je oborila izraelska zračna obrana, no Iran je uspio pogoditi zračnu bazu u kojoj se nalazi izraelska eskadrila lovaca F-35. Projektil je također pao manje od kilometra od sjedišta Mossada, izraelske obavještajne agencije.

Napad je zorno demonstrirao ograničenja izraelske protuzračne obrane, a Izrael je pokušao rasporediti više presretača srednjeg i dugog dometa kako bi popunio praznine. SAD je sudjelovao u obaranju nekih od projektila, ali Izrael je tražio da učini više prije moguće sljedeće runde iranskih balističkih raketa.

Poruka Iranu, ali i Izraelu

Slanje THAAD-a ima i značajno političko značenje. Tako, naime, Washington šalje signal Iranu da Amerika podržava Izrael u tom sukobu i da je spreman poslati svoje najnaprednije oružje u tu svrhu.

Međutim, ta obveza dolazi sa zahtjevom: Washington želi da Izrael obuzda svoju odmazdu protiv Irana i izbjegne napade na nuklearna ili naftna postrojenja. Iako ne može kontrolirati ono što Izrael radi, može se nadati da bi nakon postavljanja baterije THAAD-a, između ostalog, izraelski čelnici bili spremniji poslušati američke zahtjeve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.