Amerika sprema tužbu protiv Vise

Foto: EPA

Američko ministarstvo pravosuđa planira podići tužbu protiv kartične kuće Vise, tvrdeći da je nezakonito monopolizirala tržište debitnih kartica u SAD-u, izvijestio je Bloomberg News. Odjel ministarstva za suzbijanje monopola sprema se predati tužbu saveznom sudu već danas, piše Bloomberg News, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ministarstvo pravosuđa optužuje Visu da je poduzela širok raspon mjera kako konkurenti ne bi ugrozili njezinu dominaciju na tržištu debitnih kartica, stoji u izvješću američke novinske agencije za financijske vijesti. Visa i ministarstvo pravosuđa nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju izvješće.

Prošle godine ministarstvo pravosuđa zatražilo je od kartičnog diva da mu dostavi dokumente i informacije o praksi vezanoj uz poslovanje s debitnim karticama u SAD-u i o natjecanju s drugim platnim mrežama.

Istraga pokrenuta još 2021.

Istraga je pokrenuta 2021. godine i trebala je utvrditi služi li se Visa metodama koje štete slobodnom tržišnom natjecanju na tom tržištu. Platna kompanija tada je isticala da vjeruje da je njezino poslovanje u segmentu debitnih kartica u skladu s važećim zakonima.

Sredinom lipnja ogranak Discover Financial Servicesa Pulse Network nagodio se s Visom i povukao tužbu koju je prije deset godina bio podigao u Teksasu, tvrdeći da kartična tvrtka ometa konkurenciju na tržištu usluga mreže debitnih kartica, vrijednom više milijardi dolara. Takva praksa rezultirala je većim naknadama za trgovce, tvrdili su.

I Visin konkurent Mastercard bio je svojedobno predmet slične antimonopolske istrage zbog poslovne prakse u segmentu plaćanja debitnim karticama u SAD-u i potiskivanja konkurentskih platnih mreža, podsjeća Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.