Ekonomija je Amerikancima najvažnije pitanje uoči izbora, kaže anketa

Foto: Profimedia

Gospodarstvo je na vrhu ljestvice prioriteta većine Amerikanaca pred predsjedničke izbore i odigrat će presudnu ulogu u odluci na biralištu, pokazalo je istraživanje tvrtke Gallup.

Gospodarstvo će za većinu ispitanika, njih 52 posto, biti "iznimno važno" pri izboru kandidata, utvrdio je Gallup, istaknuvši da je njihov udio najveći od 2008. godine i Velike recesije.

Njih 38 posto smatra da će biti "vrlo važno", što znači da bi moglo biti značajan faktor na izborima za čak devet desetina birača, zaključili su u Gallupu. 

Nešto više od polovine ispitanika, njih 54 posto, smatra da bi Donald Trump bolje upravljao gospodarstvom, a njih 45 posto drži da bi bila bila Kamala Harris.

Ekonomiju smatra iznimno važnom 66 posto republikanaca i nezavisnih birača naklonjenih republikancima i samo 36 posto onih u redovima demokrata i nezavisnih koji su im skloni.

Kada se uključe i oni koji je smatraju jako važnom, udio se kod republikanaca i njihovih simpatizera među nezavisnima penje na 98 posto, te na 82 posto među demokratima i njihovim pristašama.

Različiti prioriteti

Gospodarstvo je republikanskim biračima najvažnije, a nije se probilo ni među prvih pet na ljestvici prioriteta onih demokratskih, utvrdio je Gallup.

Istraživanje je pokazalo da se njihovi najvažniji prioriteti zapravo uopće ne poklapaju, zaključuju.

Među 22 tema, većina ispitanika iznimno važnim smatra samo gospodarstvo, a između 41 i 49 posto birača iznimno važnima smatra i demokraciju u SAD-u, terorizam i nacionalnu sigurnost, odabir sudaca Vrhovnog suda i imigraciju.

Za 31 do 38 posto birača iznimno su važni obrazovanje, zdravstvena skrb, mjere vezane za oružje, pobačaj, porez, kriminal, raspodjela prihoda i bogatstva u SAD-u, proračunski deficit, vanjska politika i situacija na Bliskom istoku.

Tek 23 do 27 posto birača smatra iznimno važnom energetsku politiku, odnose s Rusijom, međurasne i odnose s Kinom i trgovinu s drugim zemljama.

Najmanji udio birača, njih 21 i 18 posto, smatra najvažnijima pitanja klimatskih promjena i prava transrodnih osoba.

Gallup je proveo anketu od 16. do 28. rujna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.