Amnesty: Slovenija i Crna Gora moraju stopirati ovaj brod. Prenosi eksploziv Izraelu

Foto: Marine Traffic

Amnesty International ističe da Slovenija i Crna Gora moraju spriječiti portugalski brod Kathrin da pristane u njihove luke jer prevozi eksploziv namijenjen Izraelu.

"Jasna je opasnost koju bi takav teret mogao pridonijeti počinjenju ratnih zločina u Gazi", piše Amnesty u svom apelu.

Prema informacijama vlade Namibije i portugalskog ministra vanjskih poslova, teret broda Kathrin uključuje eksploziv namijenjen Izraelu.

Namibijske vlasti odbile su dopustiti ulazak broda u svoju glavnu luku u kolovozu pozivajući se na informacije od operatera broda da teret uključuje osam kontejnera eksploziva RDX Hexogen namijenjenih Izraelu. Izjave iz ureda premijera Slovenije i ministra vanjskih poslova Portugala ukazuju na to da je brod krenuo prema Crnoj Gori i slovenskoj luci Koper, gdje će istovariti teret. Nije jasno kako će teret zatim stići do Izraela.

Kathrin je trenutno, prema podacima portala Marine Traffic, u Jadranskom moru nedaleko od Lastova.

"Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i drugim državama da zaustave ovo"

"Smrtonosni teret za koji se vjeruje da se nalazi na brodu Kathrin ne smije stići do Izraela jer postoji jasna opasnost da bi takav teret mogao pridonijeti počinjenju ratnih zločina nad palestinskim civilima", izjavila je Nataša Posel, voditeljica Amnesty Internationala Slovenije.

"Namibija je opravdano ispunila svoje međunarodne obveze osiguravši da Kathrin ne preveze vojni teret za Izrael preko njezine luke. Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i izbjegnu omogućavanje nezakonitog prijenosa", dodala je.

Međunarodno humanitarno pravo (IHL) zabranjuje svim državama prijenos oružja stranci u oružanom sukobu ako postoji jasna opasnost da bi takav prijenos pridonio počinjenju ratnih zločina ili drugih ozbiljnih kršenja IHL-a.

Amnesty: Države koje ovo rade moraju hitno prestati

Amnesty International dokumentirao je opsežne dokaze o ratnim zločinima koje su počinile sve strane u najnovijoj eskalaciji sukoba u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijima, koristeći širok spektar oružja. Istraživanja Amnesty Internationala pokazuju da je izraelska vojska koristila eksplozivno oružje za provođenje izravnih napada na civile i civilne objekte te neselektivnih napada u Gazi, blokirala humanitarnu pomoć i kolektivno kažnjavala Palestince tijekom protekle godine.

Države koje nastavljaju s prijenosom oružja Izraelu time krše svoje obveze prema Zajedničkom članku 1. Ženevskih konvencija i moraju hitno djelovati kako bi spriječile sve takve transfere.

Nadalje, kao stranke Ugovora o trgovini oružjem, Crna Gora, Portugal i Slovenija obvezale su se uspostaviti najviše moguće međunarodne standarde za reguliranje međunarodne trgovine konvencionalnim oružjem s ciljem smanjenja ljudske patnje. Kao država pod čijom zastavom brod plovi, Portugal ne smije koristiti svoj brod za prijenos eksploziva ili mora ukloniti svoju zastavu kako ne bi sudjelovao u prijenosu.

"Amnesty International poziva na trenutni embargo na oružje Izraelu i palestinskim oružanim skupinama u Gazi zbog njihove uporabe oružja za počinjenje ratnih zločina i drugih ozbiljnih kršenja.

Svaka država koja svjesno prenosi oružje strankama u ovom sukobu, uključujući i putem tranzita brodova s oružjem i eksplozivima, riskira kršenje svoje obveze da ne potiče, ne pomaže ili ne sudjeluje u kršenju Ženevskih konvencija. Portugal, Slovenija i Crna Gora ne smiju omogućiti prijenos oružja Izraelu", dodala je Nataša Posel.

Kathrin je krenuo iz Vijetnama

Kathrin je isplovio s teretom iz luke Hai Phong u Vijetnamu 21. srpnja. Oko mjesec dana kasnije namibijske vlasti povukle su prethodno dano dopuštenje za ulazak Kathrin u glavnu luku Namibije, pozivajući se na informacije od operatera broda da su neki od eksploziva na brodu namijenjeni Izraelu. Ova odluka donesena je uslijed zabrinutosti zbog mogućeg suučesništva u ratnim zločinima u Gazi. Kathrin je trebao pristati u luci Walvis Bay 25. kolovoza.

31. kolovoza posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za okupirane palestinske teritorije Francesca Albanese izjavila je da su u osam kontejnera s eksplozivom na brodu Kathrin "ključne komponente u avionskim bombama i raketama" koje koristi Izrael protiv Palestinaca. Albanese je pozvala druge države da ne dopuste pristajanje broda u svojim lukama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.