Analitičar Barić: Putin je imao fantastičnu priliku. Nije ju iskoristio

Foto: EPA, N1

Vojni analitičar Robert Barić je tijekom gostovanja na N1 televiziji komentirao aktualnu situaciju na bojištu u Ukrajini.  

"Putin je imao fantastičnu priliku da još od Nove godine do sada zada Ukrajini gadne udarce. Kad je američka vojna pomoć krajem 12. mjeseca blokirana zbog republikanaca, Ukrajina se našla u teškoj situaciji. Ukrajinske snage su bile iscrpljene. Rusi su imali nadmoć 10 naprema 1. Imali su priliku i nisu je iskoristili", kazao je. 

"Rusi stavljaju mreže, ali to se nije pokazalo pretjerano uspješnim"

Tvrdi kako je Rusija na području Harkiva imala tri cilja, ali nijedan nije ostvarila. 

"Harkiv je zapravo bio podupirući napad kako bi se olakšali strateški ciljevi u Donbasu na jugu. To je bio glavni cilj, a prvi cilj je bio da se napravi tampon-zona duž sjeverne granice. Drugi cilj je bio da se dođe što je moguće bliže Harkivu da bi se moglo bombardirati i uništavati, a treći je bio pokušaj da se dovuku ukrajinske snage s juga da zaustave taj prodor i da se olakša prodor oko Bahmuta i dalje", naveo je. 

Naglasio je kako se Rusi oslanjaju na kreativna rješenja za nove napade, ali to se ne pokazuje pretjerano uspješnim. "Oni rade različite stvari. Pokušavaju stavljati mreže, to se ne pokazuje uspješnim jer su Ukrajinci jako vješti. Ukrajinci znaju da ti duboki udari ne mogu donijeti trenutne rezultate, ali time se rat prenosi i osjeća u Rusiji", naveo je. 

"Časiv Jar je važan"

Uvjeren je kako ruska vojska više nije sposobna za velike akcije. "Sada provode taktiku niza malih napada. Jednostavno pokušavaju iscrpiti Ukrajince, ali to je jako skupo", upozorio je. Na pitanje može li iscrpljivanje ukrajinske vojske Rusiji donijeti ipak neki rezultat, Barić kaže da ne može ovog ljeta. 

Osvrnuo se i na najnovije događaje u Časiv Jaru, gdje su se Ukrajinci povukli iz jednog kvarta. "Časiv Jar je važan zato što njegovim zauzimanjem imate moguća napredovanja prema Kramatorsku i Slovjansku", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.