Analitičar: Putin nije kontrolirao situaciju. Očito tamo postoje neki ozbiljni igrači

Foto: EPA

Profesor Goran Bandov, pravnik i politolog, izvanredni profesor i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, odgovarao je u Dnevniku HTV-a na pitanja koje su slabosti ruskog sigurnosnog sustava, je li i koliko je oslabljen Vladimir Putin te kako bi se marš Wagnerovih plaćenika na Moskvu mogao odraziti na rat u Ukrajini.

Za pobunu paravojske Wagner i njezina vođe Jevgenija Prigožina protiv vlastitog ruskog državnog vodstva Goran Bandov je kazao kako mu se čini "da se radi o jednom običnom igrokazu samo što nismo sigurni jesu li svi sudionici svjesni da su sudjelovali - u igrokazu".

Prigožin i Putin nisu bili u potpunosti svjesni?

"Mislim da sam Prigožin nije u ovu priču ušao potpuno svjestan o tome što mu se sve zapravo događa. S druge strane, nisam siguran ni da je predsjednik Putin u potpunosti svjestan i da je u potpuno kontrolirao ovu situaciju. Očito postoje još neki ozbiljniji igrači u Rusiji koji su uspjeli ovo iskontrolirati", kazao je.

Ponovio je da su Amerikanci i Britanci znali što će se dogoditi, što znači da je to znao i Putin. Pitanje je zašto se Wagnerov pohod na Moskvu nije spriječio ranije, nego tek u momentu kad je potpuno eskalirao.

Namjerno slabljenje uloge Wagnera?

"Je li ovo bilo namjerno slabljenje uloge vagnerovaca s obzirom na to da Rusija ide u pravcu da ih se uključi u regularne vojne snage", upitao je. Ključnim pitanjem smatra što će biti s Wagnerom u Africi i drugim dijelovima svijeta u kojima su aktivni.

Putin više nije 'Putin', pokazao je slabosti

"Pozicija predsjednika Vladimira Putina sigurno je sada slabija. On je pokazao određene slabosti. Najprije je reagirao na jedan način, snažnim osudama i optužbama protiv Wagnera, a nakon 24 sata potpuno okrenuo priču i rekao kako je sve amnestirano. Tako dosad nismo doživljavali Putina", kazao je Goran Bandov.

Izrazio je uvjerenje da će doći do određenih kompromisa i promjena u vojnoj strukturi, i to "ne zbog ovog igrokaza, nego zbog neuspjeha koje doživljava Rusija u Ukrajini". Podsjetio je kako je Putin najavljivao da će 'operacija u Ukrajini' trajati samo tri dana.

Na pitanje kako vidi budućnost vagnerovaca i je li moguć njihov napad iz Bjelorusije, Bandov je odgovorio: "U jednom carstvu ne možete imati dva cara."

"Vrlo mi je teško vjerovati da ovo može proći tek tako. Wagner je privatna vojska i očito je njegova poveznica s ruskim vrhovništvom bila izrazito snažna - ali službeno oni nisu u sastavu ruske vojske", kazao je Goran Bandov. Ponovio je da je bitna uloga Wagnera izvan Europe.

Uplitanje Bjelorusije u rat?

"Danima se spekulira kako će se Bjelorusija eventualno priključiti sukobu u Ukrajini. Prelazak Wagnera iz Bjelorusije u Ukrajinu mogao bi biti način kako bi ta država mogla ipak 'ostati sa strane'", kazao je Bandov.

Slijedi daljnja eskalacija u Ukrajini

Prognozirajući kako će ovaj sukob utjecati na tijek rata u Ukrajini, kazao je: "Nažalost, idemo u daljnju eskalaciju, jer će Putin morati pokazati odlučnost i dodatnu snagu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.