Analitičar: Koga god izaberu za predsjednika u SDP-u, bit će samo prijelazno rješenje

Screenshot: N1

POLITIČKI analitičar i bivši zastupnik laburista Jaroslav Pecnik komentirao je za N1 stanje u SDP-u i nove izbore za predsjednika stranke koji im slijede.

Pecnik smatra da je za SDP bolje održati unutarstranačke izbore na jesen, a ne usred ljeta.

“Nemaju razloga za žurbu i birati preko ljeta, osim ako ne žele između sebe nekoga “lomiti”. Termin izbora u jesen za njih je mnogo bolji. Dotad će se u saboru razbistriti neke stvari i vidjet će se hoće li vladajuća koalicija biti dugoročna varijanta ili neće dugo trajati”, kazao je.

“Njima doista treba novi čovjek”

Pecnik se osvrnuo i na SDP-ov rezultat na europskim izborima i budućnost stranke.

“Rezultat na europskim izborima nesumnjivo je uspjeh za SDP jer vjerujem da su planirali dobiti četiri mandata, ali mislim da ni sami nisu vjerovali da će biti tako. U svakom slučaju, vrijeme je za nove ljude u SDP-u. Oni će sami prosuditi treba li to biti Mirela Ahmetović ili Mišel Jakšić ili Hajdaš Dončić. Vjerojatno će biti još kandidata, a tko god od njih bude bio izabran, svi će zapravo biti prijelazna rješenja.

SDP-u treba novi tip lidera, jedan “čovjek s karakterom” kako je samoga sebe svojedobno nazvao Zoran Milanović. Njima doista treba novi čovjek koji ih može povući i dati im novu energiju. Netko tko ima političko iskustvo i znanje o tome što se događa sa socijaldemokracijom, jer ovaj sadašnji SDP više nema ikakve veze s tim”, ustvrdio je Pecnik.

Mogući kandidati za Grbinovog nasljednika

Hajdaš Dončić prvi je istaknuo kandidaturu, a tu je odluku prisnažio svojim uspjehom na parlamentarnim izborima, na kojima je kao nositelj liste u 3. izbornoj jedinici osvojio čak 21.765 preferencijskih glasova, najviše od svih SDP-ovaca. Za sebe je rekao da je “uključiv, da može raditi sa svima i da nema problema apsolutno s nikim”.  Njega se smatra Milanovićevom čovjekom od povjerenja.

Milanovića se nedvojbeno doživljava kao sivu eminenciju SDP-a, a jedini među potencijalnim kandidatima za novog šefa stranke koji ga otvoreno kritizira je Tonino Picula.  No, pitanje je bi li Picula, u nedjelju po četvrti puta izabran u Europski parlament, imao dovoljnu podršku i mogao voditi stranku iz Bruxellesa i Strasbourga.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić nije otvoreno izrazio ambiciju za dolazak na čelu stranke, ali navodno uživa značajnu podršku na sjeverozapadu Hrvatske gdje je jedna od preostalih SDP-ovih utvrda. Mirela Ahmetović pokušala je biti predsjednicom SDP-a prije četiri godine, kada je izabran Grbin, a nedavno je na N1 kazala da u izborima za novo vodstvo stranke “sigurno neće biti statist”.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.