Analitičar: Trump u debati nije bio dobar, ali je bio puno bolji od Bidena

Foto: EPA, HTV

Donald Trump je pobjednik sinoćnje debate s Joeom Bidenom, prema anketi CNN-a. Naime, 67 posto gledatelja proglasilo je Trumpa pobjednikom. 

Mogu li se demokrati odlučiti za potez bez presedana u američkoj povijesti i zamijeniti Joea Bidena novim protukandidatom Donaldu Trumpu na izborima u studenome? Na to pitanje je u Dnevniku HTV-a odgovorio Goran Bandov, šef Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj zagrebačkog Sveučilišta.

Bandov kaže kako je sigurno da u ovom trenutku unutarstranački protivnici predsjednika Bidena vide svoju priliku da ga maknu ga iz kampanje i da netko drugi uđe koga oni zagovaraju.

"Ključno je koji je stav predsjednika Bidena. Predsjednik Biden je već najavio da će on ostati u kampanji, da on ne vidi ništa sporno, da on nastavlja svoju kampanju, da se priprema za nove debate. Slijedom toga sve ostaje kao što je i bilo", rekao je Bandov za Dnevnik HTV-a.

"Trump u debati nije bio dobar, već puno bolji od Bidena"

Što se tiče sinoćnje debate, Bandov kaže kako ona ne znači da je Donald Trump bio dobar, nego da je puno bolji bio od predsjednika Bidena.

"Na neki način Trump je bio onakav kakvog ga poznajemo. Ne previše susretljiv s činjeničnim stanjem, dosta je izmicao samim činjenicama, nije odgovarao na puno pitanja. Na neki način sve ono što smo mi do sada znali o bivšem predsjedniku Trumpu u konačnici on je samo potvrdio", kazao je.

"Prilika za dobivanje neodlučnih birača"

Bandov dodaje kako je ovo bila prilika kako dobiti one birače koji su još neodlučni.

"Jedan i drugi kandidat su sigurno potvrdili da imaju potporu onih birača koji su već unaprijed znali da će za njih glasovati. Meni se čini da je predsjednik Trump na neki način uspio pokazati da može biti vjerodostojniji nego ono što se očekivalo.

Mi smo očekivali od predsjednika Trumpa puno grubljih riječi. Očigledno njegovi PR stručnjaci su mu rekli kako se treba ponašati i on ih sluša. To se vidjelo u ovoj debati. S druge strane, predsjednik Biden je ostavio dojam nepotpuno suvislih misli, često gubljenja koncentracije", komentirao je Bandov.

"Američko društvo je podijeljeno, Trump je tome pridonio za vrijeme svog mandata"

Rekao je i kako je američko društvo podijeljeno, te da je predsjednik Trump u vrijeme svoga mandata, ali i nešto prije toga, značajno doprinio podjelama.

"On je i značajno promijenio Republikansku stranku i smjer kamo ona ide. S druge strane, i demokrati nisu više oni koji su nekada bili.

Uglavnom, društvo je dosta podijeljeno, tako da uopće nas ne treba čuditi što postoji snažni interes, uloga predsjednika Amerike je strašno bitna u sustavu SAD-a. Ne treba nas čuditi da je interes javnosti za debatom bio izrazito velik", govori analitičar.

"Trumpu bi mogao parirati kalifornijski guverner"

Bandov navodi kako je guverner Kalifornije Gavin Newsom netko tko bi mogao parirati Trumpu.

"On je sigurno jedan od tih kandidata koji bi imao ozbiljnije šanse u srazu s Donaldom Trumpom. On je netko koji je do sada uspio pokazati da može osigurati izrazito visoka sredstva za kampanju, što je u Americi strašno bitno. Meni se čini da će tu imati neku prednost", rekao je Bandov gostujući na Dnevniku HTV-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.