Andreas Gross: Ubojstvo Mashadova - zamka za mir

Eliminacija čečenskog vođe i borca za neovisnost Aslana Mashadova predstavlja zamku za mir i dovest će do još većeg radikalizma među separatistima, rekao je u srijedu posebni izvjestitelj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za Čečeniju Andreas Gross.

"Jako žalim zbog Mashadovljeva ubojstva i mislim da je ono zamka za mir. To je temeljna pogreška koja će dovesti do još većeg radikalizma među separatistima", rekAo je Gross za France presse.

Švicarski parlamentarac i jedan od organizatora projekta Okrugli stol o Čečeniji koji će se održati 21. ožujka u Strasbourgu, izrazio je sumnju da bi se uskoro moglo dogoditi da "prijatelji" Aslana Mashadova, koji je predstavljao umjerenu liniju u čečenskom separatizmu, "posebno mladi koji su odrasli u ratu, dođu u iskušenje da se priključe" radikalnom čečenskom ratnom vođi Šamilu Basajevu.

Istaknuvši da će branitelji mira od sada "biti suočeni s još težom zadaćom", Gross je izrazio želju da se predviđeni Okrugli stol za dva tjedna održi unatoč novom negativnom razvoju događaja. Također je kazao kako će tijekom vikenda posjetiti Moskvu, a zatim London gdje će razgovarati s izaslanikom Aslana Mashadova Ahmedom Zakajevim, koji je u Britaniji dobio politički azil i koji "otvoreno podupire" projekt Okruglog stola.

U Strasbourgu bi se 21. ožujka trebalo sastati pedesetak važnih dužnosnika, među kojima i predsjednik čečenske republike Alu Alhanov, a svrha sastanka bila bi omogućiti "proširenje temeljnog dijaloga i nastojanje da se čečensko pitanje riješi političkim putem".

(Hina) xmh ysb

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.