ANKETA Treba li policajce silovatelje oštrije kazniti?

Foto: Cropix

Dvojica ličko-senjskih policajaca koje terete za silovanje od jučer popodne nalaze se u istražnom zatvoru. Istražni zatvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i žrtvu, no ne i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Policajci su, podsjetimo, suspendirani nakon što ih je žena prijavila za silovanje koje se navodno dogodilo prije nekoliko dana, 28. kolovoza.

Silovanje se, sumnja se, dogodilo u automobilu, a čini se kako se nije radilo o službenom, nego o privatnom automobilu. Prema onome što je procurilo u javnost, dvojica su policajaca poznavali žrtvu. Jedan je tijekom počinjenja kaznenog djela, utvrđeno je u istrazi, bio u službi i imao je policijsko postupanje prema žrtvi, no nejasno je o kakvom se postupanju radilo prije silovanja. Drugi policajac u tom trenutku nije bio u službi.

Policajcima osumnjičenima za silovanje prijeti stroža kazna do 15 godina zatvora, ali ne zato što su policajci

Javio se i DORH i objavio za što točno tereti policajce.

"Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je 31. kolovoza 2023., po primitku kaznene prijave Policijske uprave ličko-senjske, provelo dokazne radnje prvog ispitivanja dvojice uhićenih hrvatskih državljana (1987. i 1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz članka 154. stavka 1. točke 5. u vezi članka 153. stavka 1. Kaznenog zakona/11.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni 36-godišnjak i osumnjičeni 50-godišnjak počinili navedeno kazneno djelo na štetu hrvatske državljanke krajem kolovoza 2023. godine na području Ličko-senjske županije", navodi se u priopćenju DORH-a. 

Ovo znači da policajci mogu dobiti od tri do petnaest godina, a ne maksimalno deset godina kako se pisalo jučer. Naime, policajce se tereti za otegotnu okolnost koja vrijedi za počinjenje "zajedno s jednim ili više počinitelja, pri čemu je prema istoj osobi izvršeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji". No ova se okolnost iz članka 154, stavak 5 vezuje na kazneno djelo silovanja iz članka 153, stavak 1, što u kombinaciji vuče kaznu od tri do petnaest godina zatvora.

Silovanje koje počine policajci ili druge osobe koje imaju moć i autoritet nad žrtvom po zakonu nisu teži oblici silovanja

Naravno, policajcima se tek treba dokazati silovanje poznanice, no postavlja se pitanje zašto policajci ne odgovaraju strože za počinjenje silovanja iz pozicije moći i autoriteta koju kao policajci sasvim sigurno imaju. Da ih se ne tereti za težu okolnost počinjenja djela - s dva počinitelja i više spolnih odnošaja, policajci bi odgovarali za blažu kaznu od tri do deset godina zatvora.

Ono što je još strašnije u slučaju navodnog silovanja jest to što je, prema informacijama koje su izašle u javnost, ono počinjeno neposredno nakon što je jedan od policajaca imao policijsko postupanje nad žrtvom. No, zakon uopće kao težu vrstu silovanja ne spominje silovanje koje počine policajci ili druge osobe koje imaju moć i autoritet nad žrtvom.

Treba reći kako policajce zakon štiti pri obavljanju dužnosti pa je tako primjerice bilo kakav nasrtaj na policajca posebno kazneno djelo i kažnjava se oštrije. No postavlja se pitanje treba li i odgovornost onima čiji je slogan "sigurnost i povjerenje" biti veća kada je riječ o počinjenju kaznenih djela kakvo je silovanje. 

Silovanje koje počine upravo policajci još je teže upravo stoga što su oni ti koji bi trebali ulijevati sigurnost i sprječavati zločine i posebna je zloupotreba moći kada je policajac taj koji počini silovanje. Uz to, sva je prilika da će žrtvi dodatan strah i nemoć izazvati sama činjenica da je počinitelj policajac. 

Izjasnite se u anketi

Stoga vas u anketi pitamo treba li policajce silovatelje strože kažnjavati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.