Anušić je zgrožen činjenicom da Milanović nije bio u ratu. Nije bio ni Plenković

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar obrane Ivan Anušić danas je, u već zahuktaloj neformalnoj kampanji pred predsjedničke izbore, predsjednika Zorana Milanovića, koji će po novi mandat protiv HDZ-ovog kandidata Zorana Primorca, napao je argumentom da Milanović puškom nije branio Hrvatsku u devedesetima. 

Anušić je to rekao osvrćući se na Milanovićevu izjavu da je sadašnji ministar obrane izašao iz svoje komfor-zone u Antunovcu, da nema škole i da nije vidio svijeta.

"Polako ponestaje diplomatskog rječnika kojim bismo mogli razgovarati. Ja sam iz komfor-zone prvi put izašao 1991., a on to nije učinio do danas. Tada sam Antunovac branio s 42 branitelja i civila koja su ostavila život u obrani Antunovca pa ga pozivam da 5.12. dođe položiti vijenac u Antunovac. On ne zna ni gdje je niti zna o čemu priča. 5.12. je selo Antunovac palo, a punih šest mjeseci je štitilo južni prilaz Osijeku", kazao je Anušić večeras gostujući u Dnevniku Nove TV.

Potom je direktno prozvao Milanovića za nesudjelovanje u ratu.

"Ja sam napustio školu da bih branio ovu državu i da bi on mogao završiti svoje škole i biti predsjednik iste te države, koju nije branio, i meni spočitavati da sam izašao iz komfor-zone, da sam neškolovan i da nisam vidio svijeta", napomenuo je. 

Dodao je još da je sam platio svoje školovanje, da je "svijeta vidio dovoljno da zna koje su vrijednosti Hrvatske i hrvatskog naroda" i da je njegovo iskustvo s Milanovićem kao predsjednikom "u ovih devet mjeseci katastrofalno". 

Zaboravio da mu ni šef u HDZ-u i vladi nije vidio rata

Anušić je, prozivajući Milanovića oko Domovinskog rata, međutim zaboravio da njegov stranački šef i šef u vladi, predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković, također nije vidio rata.

Štoviše, Plenković vojni rok, koji HDZ-ova vlada sada uvodi za sve mladiće, nikada nije služio zbog "urođene anemije". Ima više vrsta anemije, no većina ih nije razlog da se izbjegne vojni rok. One vrste zbog kojih se vojni rok može izbjeći jer nije dopušten nikakav pojačani fizički napor, podizanje temperature ili trčanje.

Plenković je, pak, prema vlastitoj biografiji, u to vrijeme aktivno igrao košarku u nekoliko zagrebačkih klubova, a kasnije i u Bruxellesu i Parizu. Zaigrao je i nogomet, tenis i vaterpolo. 

U ratu, spomenimo i to, nije sudjelovao ni HDZ-ov predsjednik sabora Gordan Jandroković. 

Na obojicu HDZ-ovaca iz vrha države, Plenkovića i Jandrokovića, može se, dakle, primijeniti identičan argument koji je Anušić prigodno upotrijebio za Milanovića. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.