Aplikacija Telegram o svom uhićenom šefu: Nema što skrivati, često putuje Europom

Foto: Profimedia

Iz aplikacije Telegram poručili su da njihov izvršni direktor Pavel Durov "nema što skrivati" nakon što je uhićen u Francuskoj, dodajući da su optužbe protiv njega "apsurdne", piše Sky News.

Milijarder, osnivač aplikacije za šifrirane poruke, priveden je nakon što je njegov privatni zrakoplov u subotu sletio u zračnu luku Le Bourget na periferiji Pariza.

Istraga je usredotočena na nedostatak moderatora na Telegramu i potencijalne kriminalne aktivnosti korisnika

Televizijske kuće BFMTV i TF1 citirale su neimenovane izvore koji su rekli da je poduzetnik rođen u Rusiji, koji je postao francuski državljanin 2021., bio predmet naloga za pretres.

Oba medija sugeriraju da je istraga bila usredotočena na nedostatak moderatora na Telegramu i potencijalne kriminalne aktivnosti korisnika.

Rekli su da u nalogu stoji da je njegova platforma korištena za pranje novca, trgovinu drogom i druga kaznena djela, iako francuske vlasti još nisu komentirale.

"Telegram se pridržava zakona EU, Durov nema što skrivati i često putuje Europom"

"Telegram se pridržava zakona EU, uključujući Zakon o digitalnim uslugama - njegova moderacija je unutar industrijskih standarda i neprestano se poboljšava. Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov nema što skrivati ​​i često putuje Europom.

Apsurdno je tvrditi da je platforma ili njezin vlasnik odgovoran za zlouporabu te platforme", objavio je Telegram jučer u priopćenju. 

Forbes procjenjuje Durovljevo bogatstvo na 15.5 milijardi dolara

Telegram je utemeljio Durov, koji je napustio Rusiju 2014. nakon što je odbio udovoljiti zahtjevima vlasti da ugasi opoziciju na svojoj platformi VK, koju je prodao.

Telegram je šifrirana aplikacija, s blizu milijardu korisnika i osobito je utjecajna u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza. Ona je rangirana kao jedna od glavnih društvenih mreža nakon Facebooka, YouTubea, WhatsAppa, Instagrama, TikToka i WeChata.

Forbes procjenjuje Durovljevo bogatstvo na 15.5 milijardi dolara. On je u travnju rekao da su neke vlade pokušale izvršiti pritisak na njega, no smatra da bi aplikacija trebala ostati neutralna platforma, a ne "igrač u geopolitici".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.