Assange pušten iz zatvora. Što stoji u dokumentima koji su šokirali svijet?

Foto: Profimedia/EPA/Shutterstock

OSNIVAČ WikiLeaksa Julian Assange trebao bi se ovoga tjedna izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sklopu dogovora koji će mu omogućiti da se vrati kući u Australiju. Reuters javlja da je Assange napustio zatvor Belmarsh u Velikoj Britaniji, u kojem je proveo zadnjih pet godina. 

Assange (52) je pristao priznati krivnju po jednoj točki optužnice za udruživanje radi dobivanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne obrane. Sutra bi trebao biti osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne, a očekuje se da će se nakon tog ročišta vratiti kući, u Australiju.  

"Oca poznaju samo iza rešetaka" 

Njegove pravne bitke i borbe protiv izručenja SAD-u, gdje su mu prijetile i doživotna ili čak smrtna kazna, trajale su više od 13 godina. 

WikiLeaks objavio je prvu snimku Assangea otkako je napustio zatvor. "Nakon više od pet godina u ćeliji od 2x3 metra, izoliranoj 23 sata dnevno, uskoro će se ponovno sastati sa suprugom Stellom i njihovom djecom, koja oca poznaju samo iza rešetaka", objavljeno je na X-u WikiLeaksa. 

 

Dokumenti koji su šokirali svijet 

Otkako je pokrenut 2006., WikiLeaks je postao poznat po objavljivanju tisuća povjerljivih dokumenata koji pokrivaju veliki spektar intriga, od filmske industrije do nacionalne sigurnosti i ratova, piše BBC

Tako je 2010. objavio stotine tisuća tajnih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku - što je najveći sigurnosni propust te vrste u povijesti američke vojske. Ministarstvo pravosuđa SAD-a je stoga 2020. izdalo ažuriranu optužnicu u 18 točaka zbog Assangeove navodne uloge u "jednom od najvećih kompromitiranja povjerljivih podataka u povijesti Sjedinjenih Država". 

>> Drama Juliena Assangea trajala je više od 13 godina. Sve je počelo objavom snimke

Na snimci iz američkog vojnog helikoptera objavljenoj 2010. se vidi ubijanje civila u Bagdadu u Iraku. Glas na snimci je pozvao pilote da ih "sve zapale", nakon čega je iz helikoptera pucano na ljude na ulici. 

Kada je po ranjene stigao kombi, iz helikopter je pucano i na vozilo. U napadu su ubijeni Reutersov fotograf Namir Noor-Eldeen i njegov pomoćnik Saeed Chmagh. 

Informacije o obavještajnoj službi američke vojske 

WikiLeaks je objavio i stotine tisuća dokumenata koje je dostavila bivša obavještajna analitičarka američke vojske Chelsea Manning. Dokumenti pokazuju kako su američke snage tijekom rata u Afganistanu ubile stotine civila. 

Daljnji dokumenti su pokazali da je u Iraku ubijeno 66.000 civila, više nego što je ranije objavljeno, i da američki dužnosnici nisu proveli istragu stotine prijavljenih slučajeva zlostavljanja, silovanja, mučenja, pa čak i ubojstava koja su počinili irački vojnici.

Među procurjelim informacijama je bilo više od 250.000 poruka američkih diplomata koji su pokazali da je SAD radio na prikupljanju biometrijskih podataka - uključujući skeniranje šarenice, uzorke DNA i otiske prstiju - ključnih dužnosnika u UN-u. 

Poruke iz 9/11  

WikiLeaks je također objavio oko 573.000 poruka poslanih tijekom terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11. rujna. Radi se o porukama koje su slale zabrinute obitelji i vladine službe.  

"Predsjednik je preusmjeren, neće se vratiti u Washington, ali nije siguran kamo će ići", stoji u jednoj poruci. 

E-mailovi demokrata 

WikiLeaks je uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. objavio tisuće hakiranih e-mailova Johna Podeste, čelnika kampanje Hillary Clinton. Podesta je u mailovima nazvao protukandidata Bernieja Sandersa ludom jer je kritizirao Pariški sporazum o klimatskim promjenama. 

Poruke također sugeriraju da je CNN-ov suradnik dojavio Clintoninoj kampanji o pitanju koje će biti postavljeno tijekom debate. Nakon objave su neki smatrali da WikiLeaks namjerno pokušava diskreditirati Hillary Clinton.  

Hakiranje Sony Picturesa 

Na WikiLeaksu je 2015. procurilo više od 170.000 e-mailova i 20.000 dokumenata iz filmskog studija Sony Pictures. U njima je stajalo da su glumice Jennifer Lawrence i Amy Adams dobile niži honorar od svojih muških kolega tijekom snimanja filma Američki varalice. 

Tu se se našle poruke producenata i direktora koji su vrijeđali slavne osobe poput Angeline Jolie. Za Leonarda DiCaprija je rečeno da je "vrijedan prezira" zbog odbijanja uloge u filmu Sony Picturesa. 

Priručnik američke vojske za zatvor Guantanamo 

Među mnogim intrigantnim curenjima informacija je i ono iz 2007., kada je WikiLeaks objavio vojne upute od 238 stranica iz 2003. o "standardnim operativnim procedurama" za zatvor Guantanamo na Kubi. 

Priručnik pokazuje da je vojska znala skrivati neke zatvorenike od Crvenog križa te držati nove zatvorenike dva tjedna u izolaciji kako bi se lakše slomili prilikom ispitivanja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.