Atentator na Trumpa skrivao se 12 sati u grmlju prije nego što je uhvaćen

Foto: X

Naoružani napadač skrivao se gotovo 12 sati u grmlju prije nego što je uhvaćen dok je ciljao Donalda Trumpa u golf klubu na Floridi. Bio je to drugi propali atentat na bivšeg američkog predsjednika u dva mjeseca.

Bilo je vruće i oblačno u nedjelju poslijepodne kada su Trump i njegov dobar prijatelj, developer Steve Witkoff, stigli na teren Trump International Golf Cluba u West Palm Beachu.

Dok je Trump igrao, jedan njegov zaštitar uočio je pušku kako viri iz grmlja pokraj šeste rupe. Trump, koji je evakuiran neozlijeđen, ispričao je jučer navečer da je čuo "vjerojatno četiri ili pet" hitaca koji su odjeknuli u neposrednoj blizini.

Agent tajne službe otvorio je vatru u smjeru osumnjičenika, koji je bio udaljen oko 300-500 metara i nije imao jasan vidokrug prema Trumpu, rekli su savezni istražitelji. "Tajna služba je odmah znala da su to bili meci i zgrabili su me", rekao je Trump tijekom događaja koji je uživo prenosio na X-u, nekadašnjem Twitteru, iz svog odmarališta Mar-a-Lago.

Skrivao se u grmlju 12 sati

Napadač, za kojeg istražitelji kažu da nije ispalio nijedan metak, bio je sakriven dobro njegovanim grmljem i visokim palmama koje se nižu duž terena s 27 rupa, piše BBC. Ondje je vrebao od 01:59 po lokalnom vremenu u nedjelju ujutro.

Bio je opremljen s dvije digitalne kamere, crnom plastičnom vrećicom s hranom, kalašnjikovom i objektivom.

Stanovnici kažu da Trump provodi gotovo svaku nedjelju u golf klubu West Palm Beach kada nije u predizbornoj kampanji. Ali direktor Tajne službe Ronald Rowe rekao je da bivši predsjednik "zapravo nije ni trebao ići tamo", pa su agenti morali sastaviti sigurnosni plan u zadnji čas.

Stanovnici zabrinuti

Stanovnici Palm Beacha su zabrinuti i postavljaju brojna pitanja. Je li osumnjičenik znao da će bivši predsjednik doći igrati golf ili je to bila pretpostavka? Kako je mogao biti tako dugo neprimijećen, skrivajući se u grmlju s puškom?

Napadač je pobjegao s mjesta događaja u crnom Nissanu, bacivši svoj ruksak s robom i oružjem. Jedna svjedokinja uspjela je fotografirati njegovu registarsku tablicu i proslijediti je istražiteljima, rekao je Trump.

Napadač je bježao oko 40 minuta prije nego što su policajci zaustavili njegovo vozilo na Interstate 95 i naredili mu da izađe. Snimke s policijskih kamera pokazuju da je djelovao mirno dok su policajci vikali na njega da se skloni u stranu, a potom mu stavili lisice.

Jučer se osumnjičeni Ryan Routh (58) pojavio na prepunom sudu u Palm Beachu, odjeven u plavi zatvorski kombinezon i nasmijan dok je razgovarao sa svojim odvjetnikom. Optužen je za posjedovanje vatrenog oružja i posjedovanje vatrenog oružja s izbrisanim serijskim brojem. Moglo bi uslijediti još optužbi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.