Australska "kraljica rudnika" mogla bi postati najbogatija osoba na svijetu

IAKO ime Gine Rinehart nema ni približnu težinu poput onih Billa Gatesa ili Carlosa Slima, ukoliko se ostvare projekcije Citigroupa, barem bi njen račun mogao doseći, pa čak i premašiti težinu njihovih.

Reinhart zasad ima samo status najbogatije osobe u Australiji, čije se bogatstvo službeno procjenjuje na "samo" devet milijardi dolara, a svoje bogatstvo stekla je u rudarskom biznisu. Korporaciju Hancock Prospecting je naslijedila 1992. godine, nakon smrti svog oca, a čak 14 godina se sporila s maćehom oko nasljedstva.

No, da nije samo sretna nasljednica, već i dobra poduzetnica, dokazala je činjenicom da je u posljednjih godinu dana učetverostručila svoje bogatstvo, ponajviše zahvaljujući porastu cijena željezna rude i povećanom izvozu u Kinu.

Forbesov novinar Tim Treadgold smatra da, ukoliko se primjene slični kriteriji kao i kod izračunavanja ukupne vrijednosti Slimovog i Gatesovog bogatstva, bi njena ukupna vrijednost ubrzo mogla iznositi i 100 milijardi dolara. To se, naravno, zasniva na određenim spekulacijama, projekcijama i trendovima, ali i činjenici da neki od njenih rudnika nisu bili uzeti o obzir pri prijašnjim izračunima. Ukoliko njena tri nova projekta budu uspješni, a cijena ruda i minerala ostane visoka, lako bi mogla premašiti Carlosa Slima, vodećeg na Forbesovoj listi sa 74 milijarde dolara, i Billa Gates, drugog na listi sa 56 milijardi dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.