Austrijski ministar: EU neće povući svoje vojnike iz mirovnih snaga UN-a u Libanonu

Foto: EPA

 Članice Europske unije čiji su vojnici dio mirotvorne misije Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) nemaju namjeru povući se s juga zemlje iako ih je Izrael pozvao na to, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. 

Od početka ofenzive na Libanon 1. listopada Izrael je napao i položaje UNIFIL-a, a dva tenka čak su se probila u jednu od njegovih baza, objavio je UN. Ozlijeđeno je pet mirotvoraca. 

Incidenti izraelske vojske

Šesnaest članica EU-a, uključujući Austriju i Hrvatsku, dio su UNIFIL-a, pa su nedavni incidenti naišli na osudu europskih vlada. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je pozvao UN da povuče snage UNIFIL-a iz „uporišta Hezbolaha i područja borbi”. 

Schallenberg, sumirajući raspravu šefova diplomacije EU-a održanu u ponedjeljak, rekao je da europske države ne žele povući svoje vojnike.  „Nema rasprave o povlačenju ili nečemu drugome”, rekao je u razgovoru za Reuters u Bruxellesu. „Oni će tamo ostati, a sigurnost naših vojnika je od ključne važnosti i trebaju je osigurati sve strane”, kazao je Austrijanac čija država ima oko 160 vojnika u UNIFIL-u. 

Europske države daju oko 3.6 tisuća vojnika od ukupno 10 tisuća pripadnika UNIFIL-a. 

Izrael tvrdi da njihove snage ne ciljaju UNIFIL

Hrvatski ministar obrane Ivan Anušić rekao je pak da će se hrvatski brigadir vratiti u domovinu u narednim danima. Hrvatskom vojniku mandat istječe sutra, a Anušić je najavio da će se rotacija vojnika zaustaviti dok se situacija u Libanonu ne primiri. 

Članice EU-a planiraju videokonferenciju kako bi raspravile njihov trenutni stav i dugoročnu ulogu misije, odnosno broj vojnika, opremu i pravila angažmana. 

Izraelski dužnosnici tvrde da njihove snage ne gađaju namjerno UNIFIL te da Hezbolah koristi njihove položaje kao živi štit i da Izrael ima pravo odgovoriti. 

Schallenberg se složio da se Izrael ima pravo braniti, no upozorio da su čak i nenamjerni napadi na mirotvorne položaje kršenje  međunarodnog prava. „Postoji jasna potreba da Izrael bude veoma oprezan oko toga”, zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.