Azijske burze blago pale, dolar oslabio treći dan zaredom

Foto: EPA

Na azijskim se burzama danas trguje oprezno, a indeksi su blago pali jer ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula treći dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7.00 sati u minusu 0.1 posto, nakon dva dana rasta.

"Manje je otpora rastu burzovnih indeksa"

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0.4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu skliznule između 0.2 i 0.5 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle.

Jučer je MSCI azijski indeks dosegnuo najvišu razinu u dvije godine, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, koje podržava euforija u vezi razvoja umjetne inteligencije.

"Činjenica je da sve na tržištima ovisi o rastu kompanija povezanih s razvojem umjetne inteligencije, a kako trenutno nema značajnijih rizika, manje je otpora rastu burzovnih indeksa", objašnjava Chris Weston, direktor u tvrtki Pepperstone.

Jutros burzovni indeksi blago pali

No, jutros su burzovni indeksi blago pali jer nema vijesti koje bi podržale daljnji rast cijena dionica i jer se jučer zbog praznika nije radilo na Wall Streetu, pa ulagačima nedostaju smjernice.

Na europskim će burzama, pak, danas u fokusu ulagača biti sjednica čelnika britanske središnje banke. Ne očekuje se smanjenje kamatnih stopa, premda se inflacija u Britaniji postupno ublažava.

Većina analitičara očekuje smanjenje kamata britanske središnje banke na sjednici u kolovozu.

Dolar oslabio, cijene nafte stabilne

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala treći dan zaredom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105.23 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.29 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 157.85 na 158.10 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.0745 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0740 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.03 posto, na 85.05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.27 posto, na 81.35 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.