Azijske burze na najvišim razinama u 27 mjeseci

Na azijskim su burzama cijene dionica dosegnule najviše razine u 27 mjeseci, dok je dolar znatno oslabio jer su ojačale špekulacije da će američka središnja banka u rujnu početi smanjivati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,7 posto i dosegnuo najvišu razinu od travnja 2022. godine.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 1,1 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,4 posto.

Tako azijska tržišta prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu. Doduše, Dow Jones indeks oslabio je 0,06 posto, no S&P 500 porastao je 0,51, a Nasdaq 0,88 posto.

Pritom su S&P 500 i Nasdaq dosegnuli nove rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Cijena Nvidie skočila je više od 4 posto, a znatno su porasle i cijene dionica drugih proizvođača čipova.

Dionica Tesle poskupila je, pak, daljnjih 5 posto, nakon što je dan prije skočila više od 10 posto jer je taj proizvođač električnih vozila u drugom tromjesečju zabilježio manji pad broja isporuka nego što se očekivalo.

Ulagače su ohrabrili slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada jer bi slabljenje tog tržišta moglo dovesti do smanjenja pritiska na rast plaća i potrošnje.

A to bi, pak, dovelo do slabljenja inflacijskih pritisaka, što bi američkoj središnjoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamata.

Zahvaljujući tome, ojačale su špekulacije o tome da će Fed smanjiti kamatne stope već u rujnu.

Inače, jučer se trgovalo skraćeno uoči Dana nezavisnosti u četvrtak kada se u SAD-u ne radi.

U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu u tri tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,66 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 161,50 na 161,40 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0795 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0750 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,54 posto, na 86,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,62 posto, na 83,35 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.