Snažno porasle cijene dionica na kineskim burzama

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, zahvaljujući najavi novih poticajnih gospodarskih mjera u Kini, dok je dolar ojačao jer su splasnule špekulacije o daljnjem oštrom smanjenju kamata u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna, kada je pao 1,7 posto.

Jutros su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,4 i 1,9 posto. U Hong Kongu su, pak, pale oko 0,5 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Snažan rast cijena dionica na kineskim burzama zahvaljuje se najavi novih poticajnih gospodarskih mjera, nakon što su već u rujnu kineske vlasti uvele niz monetarnih i fiskalnih poticaja, najvećih od pandemije, kako bi ubrzale rast gospodarstva.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u kineskom nekretninskom sektoru, koji je već godinama u krizi, nakon što je u subotu ministar financija Kine obećao značajno povećati državni dug kako bi se ubrzao rast gospodarstva.

No, na tržištima zbog novih poticaja ne vlada takva euforija kao nedavno, prilikom predstavljanja novih poticaja, jer nisu objavljeni detalji u što će se najavljena državna sredstva usmjeriti.

S druge strane, ograničenje rastu kineskih tržišta predstavljaju i strahovanja od deflacije.

Jutros je, naime, objavljen da su potrošačke cijene u Kini u rujnu porasle najsporije u posljednja tri mjeseca, za 0,4 posto na godišnjoj razini.

Proizvođačke su cijene, pak, u rujnu pale za 2,8 posto na godišnjoj razini, najviše u posljednjih šest mjeseci.

Ti podaci ukazuju na slabost kako domaće, tako i inozemne potražnje, što predstavlja uteg rastu gospodarstva.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, pa je trend uspona američke valute ušao u treći tjedan jer su sasvim splasnule špekulacije da će američka središnja banka nastaviti ciklus smanjenja kamata agresivnim tempom od 0,50 postotnih bodova.

Doduše, očekuje se daljnje smanjenje kamata na sjednici Feda u studenome, no samo za 0,25 postotnih bodova.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,10 bodova, dok je u petak navečer iznosio 102,92 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 149,12 na 149,20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0925 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0937 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su prošloga tjedna porasle više od 1 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 1,16 posto, na 78,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,20 posto, na 74,65 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.