AZOP započeo nadzor zbog curenja podataka iz EOS Matrixa

Foto: PIXSELL/Igor Soban

UDRUGA koja okuplja vodeće hrvatske agencije za naplatu potraživanja, HUAN, izvijestila je danas da je od svoje članice obaviještena da je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) započela nadzor, kao i da su odmah po saznanju obavijestili AZOP o navodnom neovlaštenom raspolaganju osobnim podacima te u potpunosti surađuju s tom agencijom.

Curili podaci iz EOS Matrixa, oni tvrde da nije bilo sigurnosnog proboja

Mediji proteklih dana pišu da je iz tvrtke za naplatu potraživanja EOS Matrix navodno procurila 181 tisuća osobnih podataka dužnika, među kojima se nalaze i podaci maloljetnika, dok iz EOS Matrixa tvrde da se nije dogodio sigurnosni proboj.

HUAN u današnjem priopćenju navodi da je od članice obaviješten o započetom nadzoru AZOP-a, kao i da su odmah po saznanju obavijestili AZOP o navodnom neovlaštenom raspolaganju osobnim podacima te u potpunosti surađuju s Agencijom za zaštitu osobnih podataka.

Prema informacijama dobivenima od članica, podaci koji su u posjedu AZOP-a odnose se na OIB, ime i prezime te datum rođenja, ističu u svom priopćenju.

Osvrnuvši se na, kako navode, netočne tvrdnje objavljene u pojedinim medijima, iz HUAN-a izričito naglašavaju kako agencije za naplatu potraživanja, članice HUAN-a, međusobno ne dijele i ni na koji način ne razmjenjuju osobne podatke dužnika jer bi to bilo protivno svim internim i međunarodnim propisima zaštite osobnih podataka. 

"HUAN ozbiljno shvaća incidente navodnih curenja osobnih podataka"

"Ovim putem još jednom želimo naglasiti da HUAN ozbiljno shvaća incidente navodnih curenja osobnih podataka iz agencija članica te dijeli zabrinutost kako su i otkud osobni podaci došli u posjed neovlaštenih osoba. Članice surađuju s nadležnim državnim tijelima i očekujemo skorašnje utvrđivanje porijekla tih podataka", poručio je predsjednik HUAN-a Matija Arapović.

Dodaje da su već nekoliko puta kao udruga agencija za naplatu potraživanja izrazili punu podršku što skorijem donošenju novog zakonskog okvira i usklađenju s propisima EU i NPL direktivom iako je rad agencija za naplatu potraživanja već reguliran nizom zakona i podzakonskih akata Hrvatske, ali i u potpunosti usklađen s etičkim načelima i propisima FENCA-e, međunarodnog udruženja agencija za naplatu potraživanja, kojih se pridržavaju agencije u 23 zemlje članice EU.

"Vjerujemo da će donošenje novog zakona i usklađenje s europskom NPL direktivom pokazati da članice HUAN-a djeluju po najboljim europskim standardima", ističu iz HUAN-a u priopćenju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.