Bačić: Hrvatski vojnici neće ići u Ukrajinu, a Milanović je već u kampanji

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Potpredsjednik vlade Branko Bačić izjavio je danas vezano za sudjelovanje Hrvatske u misiji NATO-a u Njemačkoj za obučnu potporu Ukrajini, kako ga čudi da ne postoji spremnost dijela stranaka da to podrži, jer to nije odlazak na bojište i ne postoji opasnost za hrvatske vojnike.  

Bačić odgovorio Milanoviću

Predsjednik RH Zoran Milanović nije dao suglasnost za tu misiju te će Vlada RH u saboru tražiti potporu za slanje hrvatskih časnika u NATO-ovu misiju potpore Ukrajini u Wiesbaden u Njemačku - NSATU, sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu (Security Assistance and Training for Ukraine), a potrebna je potpora dvije trećine saborskih zastupnika.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka parlamentarne većine, potpredsjednik vlade Bačić je komentirao protivljenje oporbe obučnoj potpori pripadnika OS RH u NATO misiji NSATU, naglasivši kako ta pomoć ne podrazumijeva odlazak hrvatskih vojnika (pet časnika) na bojište u Ukrajinu već u Wiesbaden u SR Njemačku, gdje će i ostati.

Očekuje da će kod zastupnika u Hrvatskom saboru "proraditi osjećaj solidarnosti prema ukrajinskom narodu". Ocjenjuje kako bi to bila loša poruka koju šalje dio političkih stranaka, prije svega predsjednik Republike Zoran Milanović.

Potpredsjednik vlade Bačić izrazio je nadu da predsjednik RH Milanović ipak nije takvog stava da Hrvatska na taj način ne pomogne u okviru NATO saveza te vjeruje da bi se u tome i političke stranke solidarizirale s njime. Ocijenio je kako je to dio Milanovićeve političke kampanje za predstojeće predsjedničke izbore.  

Bačić: Ili jesi ili nisi za potporu u stručnim znanjima  

Upitan je li razgovarao s predstavnicima političkih stranaka, posebice onih koji su s tim u vezi suzdržani, Bačić je odgovorio kako neslužbeni i službeni razgovori još nisu vođeni, no da to ne znači da ih neće biti.

Dodao je kako je suzdržanost isto kao i odbijanje podrške, odnosno "skrivanje iza suzdržanosti je jednako kao da ste bili protiv". "Ili jesi ili nisi za potporu, za taj vid pomoći davanja stručnih i specifičnih znanja koje hrvatski časnici mogu pružiti na području članice NATO-a, Njemačke, koja nije u pogibelji. Glasovanje je predviđeno za 26. listopada", rekao je Bačić.

Još jednom je izrazio nadu da će argumente za pomoć prepoznati u političkim strankama koje još dvoje o odluci.

Bačić: Ministar Šipić napadan i omalovažavan i prije nego što je objavio mjere za demografsku revitalizaciju

Vezano uz objavu ministra demografije i useljeništva Ivana Šipića (DP), Bačić je rekao kako je taj ministar bio napadan, kritiziran i omalovažavan i prije nego što je objavio mjere za demografsku revitalizaciju Hrvatske te da je odgovorio dijelu medija i novinara onako kako misli da je primjereno, očito povrijeđen pokušajima da ga se ismije.

U komunikaciji u javnosti treba biti pristojan i imati mjeru, rekao je Bačić te dodao kako ne misli procjenjivati je li zbog pojedinih, po njemu, neprimjerenih kritika novinara ili medija i riječi koje su mu upućene ministar Šipić primjereno reagirao, ali da je to učinio kao političar i čovjek. To bi pitanje trebalo postaviti njemu, kaže Bačić.

Napomenuo je da u izradi nacionalnog plana stambene politike ministar Šipić i njegovo ministarstvo sudjeluju vrlo aktivno, predlaže i sugerira određene mjere koje bi istodobno bile i demografske mjere. Ministar Šipić i sam priprema određene mjere i projekte koje će predstaviti, dodao je Bačić.

Na sastanku parlamentarne većine se također razgovaralo i o otklanjanju posljedica poplave u Podgori kod Makarske i u BiH, kao i pruženoj pomoći te rezultatima turističke sezone.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.