Baldasarovih sto nijansi crne: Od Skejinih antifašista do Glavaševih SS-ovaca

Foto: Index, FAH

NAKON što je dobio šut kartu za parlamentarne izbore, splitski gradonačelnik i šef partije u Splitu Ivo Baldasar iznenada je progledao. Prvi splitski SDP-ovac jučer se tako predstavio u obnovljenom izdanju, kao poboljšana inačica prethodnog Ive Baldasara. Sa crnom bojom Baldasar je ranije imao problema, danas više ne. Štoviše, kadar je prepoznati stotinu nijansi crne i odijeliti jednu od druge.

Problema je bilo i sa datumima i praznicima, a čini se kako je i taj program svladao. Pa na dan kada je oslobođen Split ne čestita sugrađanima okupaciju, već što bi i trebao, tj. oslobođenje. 

Dan kada je Baldasar sam sebe skinuo sa liste za Sabor

Sve donedavno, Baldasaru nije išlo tako glatko. Dan pobjede nad fašizmom, Baldasar je preimenovao u Dan pobjede nad antifašizmom, a prigodom otkrivanja spomenika IX. bojni HOS-a nije primijetio ni da na stijegu stoji ime ustaškog bojovnika Rafaela viteza Bobana, što je inače naziv postrojbe koja osnutak prigodno slavi na uspostavu Nezavisne države Hrvatske 10. travnja.

To ipak nije predstavljalo problem da upravo na taj datum Baldasar pošalje HOS-ovcima cvijeće i delegata, praktično pred nosom šefa partije Zorana Milanovića koji mu je baš taj dan došao u posjet u studentski kampus, dakle, u neposrednu blizinu spomenika koji je sa naknadnom intervencijom i natpisom Za dom spremni, po mišljenju HČSP-ovca Luke Podruga, postao uistinu kompletan. Vrlo lako moguće da je to bio dan kada je Baldasar sam sebe eliminirao sa liste za Sabor.

HOS i antifašizam

Prva verzija Baldasara muku je mučila i sa radnom memorijom, jer nije se splitski poteštat mogao sjetiti da je zajedno sa oduševljenom publikom pljeskao kada je pukovnik Skejo, još jedan istaknuti splitski HČSP-ovac i ratni zapovjednik viteza Bobana, uzviknuo da će uvijek biti za dom spremni. Valjda zbog pregrijanog procesora Baldasar je totalno otkazao pa je Skejine crnokošuljaše revizionistički preveo u antifašiste, premda je notorno da su pukovnik i ostala družina iz HČSP-a redovni na misi za poglavnika za kojeg drže da je bio najveći sin hrvatskog naroda, a Jasenovac i Gradiška tek bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici. 

Nije Baldasara u nakani da Skeji da orden ljutog antifašiste poljuljala ni opće poznata stvar, toliko puta dokumentirana, da svoje momke postrojava dok im na glavi stoji znak sa vitičastim U. Stari Baldasar je možda umjesto toga vidio petokraku zvijezdu, ali više ne. Vid mu je sada puno bolji i na Glavaševim crnim mundirima vidi insignije Waffen SS-a. 

Ratnik, a ne političar

Sramota, strašno, to treba zaustaviti... Baldasar je jučer iz Splita, slaveći oslobođenje sa antifašistima, stao na branik i zapucao iz svog oružja po gardi Slavonskoj. Usto, pokazao je zaista respektabilno znanje o ustroju Himmlerovih jedinica pa je nabrojio i pukovnije divizije Das Reich, koja je žureći u Normandiju '44. spalila nekoliko francuskih sela i pobila sve što joj se našlo na putu. Znakovlje Glavaševaca podsjeća danas Baldasara na znakovlje SS-a, a sve do jučer zastava sa imenom ustaškog zločinca, povik kojeg je službeno rabila NDH-a, 10. travanj i sve ostale stvari vezane za Pavelićev režim, nisu šefu splitskog SDP-a bile vidljive. Nije se radilo o gafu, jer se poslije tog kontroverznog događaja iz prošle godine tjednima pravdao, čak je u jednom intervjuu kazao da ga intrigira Rafael vitez Boban. Onako, kao ratnik, ne kao političar. 

Izgubljen u bespućima povijesne zbiljnosti, Baldasar je, čini se, konačno svladao svoj Igmanski marš. Mislili smo da smo izgubili druga Ivu, ali on se iz mećave vratio jači nego ikad prije sposoban da razazna sto nijansi crne. Ne zna se što su mu napravili, ali čini se da je za ove parlamentarne izbore morao pauzirati zbog tehničkih razloga. Najpoznatijem SDP-ovom dizelu kao da su stavili turbinu. Sada puno bolje vuče, a brže i upali. Baldasar Mark II. Turbodizel. Stručnjak za crn(il)o.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.