VIDEO Baltički Titanik potonuo je usred otvorenog mora, umrlo je gotovo 900 ljudi

Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1994. godine potonuo je kruzer u Baltičkom moru po imenu MS Estonia. Brod je potonuo vrlo daleko od kopna, a odnio je 852 života te se to smatra jednom od najvećih pomorskih tragedija 20. stoljeća.

Brod je izgrađen 1979. u Zapadnoj Njemačkoj, a više puta je mijenjao vlasnike. Ipak, redovito je plovio između Švedske, Finske, Estonije, Poljske i Zapadne Njemačke. Bio je dug 150 metara, težak 15 tisuća tona te imao devet paluba.

Jedna od tri najveće pomorske nesreće

U rujnu 1994. godine brod je krenuo iz Tallinna prema Stockholmu. U noći s 27. na 28. rujna vrata na prednjem dijelu broda su otpala, a osim toga brod je imao vrlo loše raspoređen teret, pa se stalno naginjao. Uskoro su poplavljene najniže palube i brod je počeo tonuti. Uskoro je nestalo i struje te je nastupila panika.

Spašeno je 137 ljudi od sveukupno 989. Kasniji izvještaji krivili su za nesreću loše tehničko stanje broda, njegovu starost, pasivnu posadu koja je prekasno reagirala na probleme i loš razmještaj tereta. Vijest o MS Estoniji našla se u rubrikama crne kronike u gotovo svim novinama Europe. 

Potonuće Titanika

Bila je to treća najveća pomorska nesreća u zapadnom svijetu koja se nije dogodila tijekom ratovanja. Druga je bila potonuće broda Empress of Ireland koja se dogodila 1914. u kanadskim morima i odnijela preko tisuću ljudskih života. Prva i najpoznatija bila je ona kada je potonuo Titanik, s više od 1500 poginulih.

U Švedskoj i Estoniji na ovaj su se dan održavale komemoracije poginulim mornarima i putnicima u godinama nakon nesreće. Slučaj MS Estonije puno je poznatiji na sjeveru Europe, a nakon njega uvedeni su novi standardi za osiguranje broda koji vrijede i danas.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.