Bandić i Holding se međusobno optužuju zbog Arene: Tko je "zamaglio istinu"?

"OVO je zadnji put da vadimo Zagrebački holding iz problema, a ovo činim samo zato da bih spasio ugled ne samo Zagreba, već i Hrvatske", rekao je danas na konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglašavajući da će riješiti problem oko Arene Zagreb.

Prema njegovoj zamisli dug za održavanje dvorane podijelit će Grad Zagreb i Zagrebački Holding, a ako Holding to prihvati uplata će biti još sutra.

Krivac je Holding

"Glavni krivac za ovo stanje je Holding koji nije odradio svoj dio posla i izabrao upravitelja Arene Zagreb", rekao je Bandić koji je pozvao još jednom Upravu Ingre da otvori vrata Arene i u cijelosti je stavi u funkciju. Danas je rekao i kako ne bi trebalo biti problema da Hokejaški klub Medveščak odradi četiri utakmice s klubovima iz Austrije i Slovenije za što je do sada prodano oko 40.000 ulaznica. Iz Ingre je također priopćeno da će se utakmice hokeja održati ukoliko Bandić ispuni svoje obećanje i uplati zaostali dug.

Grad Zagreb uplatio 6,9 milijuna

Grad Zagreb danas je na račun Holdinga uplatio samo 6,9 milijuna kuna i taj je novac odmah proslijeđen na račun vlasnika Arene Zagreb, tvrtke Lanište. "Nadamo se da će i ostale obveze prema Zagrebačkom holdingu, a time i prema tvrtki Lanište d.o.o. biti u što kraćem roku podmirene tako da Arena može neometano nastaviti funkcionirati", priopćili su iz Holdinga.

U priopćenju koje je stiglo kao reakcija na izjave Milana Bandića, Holding se poziva na ugovor o zakupu Arene kojeg su Grad Zagreb i Vlada RH sklopili s Ingrinom tvrtkom Lanište. U tom se ugovoru navodi da će Zagreb i država tijekom 28 godina plaćati 7,2 milijuna eura godišnje za korištenje Arene, kao i dodatnu svotu za njeno održavanje.

Grad zbog Arene dužan Holdingu 82 milijuna kuna

Temeljem tog ugovora, Grad Zagreb je morao Holdingu (koji bi novac dalje proslijedio Laništu) do 31. prosinca uplatiti ukupno 82 milijuna kuna: 65 milijuna zbog depozita koji je predviđen ugovorom, 13,5 milijuna kuna zakupnine za prvi kvartal 2010. godine i 8,3 milijuna kuna za održavanje.

"Iz navedenog je više nego jasno vidljivo tko i što je uzrok problema oko financiranja Arene. Areni ne trebaju nikakvi 'spasitelji' samo je potrebno da se svatko drži svojih ugovornih obveza i iste uredno ispunjava. Sve ostalo je 'zamagljivanje istine' u čemu Zagrebački holding kao ni do sada ne želi sudjelovati", stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Holdinga Dušan Viro.

Podsjetimo, Ingra se pobunila jer Grad Zagreb i država ne ispunjavaju svoje obaveze, zbog čega su sami morali servisirati troškove Arene Zagreb. Zagrebački holding je, naime, Arenu uzeo na 28-godišnji zakup te je ugovorom iz 2007. godine zagarantirao da će za korištenje prostora plaćati Ingri 7,2 milijuna eura. Prošle godine navodno im je plaćeno svega 1,6 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.