Bandićev glavni operativac pokopan par metara dalje od zaslužnih Zagrepčana

SLOBODAN Ljubičić Kikaš, jedan od najbližih suradnika pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i bivši predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, koji je preminuo u svibnju ove godine, pokopan je u nastavku Aleje velikana na zagrebačkom Mirogoju, tek par metara dalje od mjesta gdje su pokopani istaknuti umjetnici, sportaši i javne osobe. Tamo su pokopani Vjekoslav Šutej i Rajko Dujmić, filmaši Veljko Bulajić i Branko Lustig, umjetnici Ivan Kožarić i Edo Murtić, sportaši Ćiro Blažević, Štef Lamza i Cico Kranjčar.

O grobnim mjestima u Aleji velikana odlučuje gradonačelnik, no tek koji metar dalje, u nastavku, nalaze se grobna mjesta kojima ne upravlja gradonačelnik.

Ljubičić, koji je bio predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga, došao je do svog grobnog mjesta još 2012. godine, dok je bio na vlasti, koristeći se mrežom utjecajnih veza dok su i on i Bandić bili u punoj snazi, piše novinar Saša Paparella na portalu Zagrebi.info. Grobno mjesto mu je omogućeno kroz sustav Gradska groblja, koji je vodila Ljerka Ćosić, a kasnije naslijedili Patrik Šegota i drugi, tvrdi Paparella.

Bandićev glavni logističar i operativac

Nakon što je SDP osvojio vlast u Zagrebu 2000. godine, Ljubičić postaje Bandićev glavni logističar i operativac, a navodno je upravo nekadašnji zagrebački gradonačelnik dao Ljubičiću nadimak Kikaš po liku iz serije Prosjaci i sinovi zbog njegovog urođenog smisla za poslovanje.

Ljubičić je neko vrijeme bio direktor Robnih terminala i godinama se brinuo za stranačke financije. S Bandićem je planirao i 2006. ostvario ujedinjenje svih gradskih poduzeća u jedno - Zagrebački holding - i to, kako su obojica tvrdili, radi ostvarivanja velikih ušteda.

Bandić je smijenio Ljubičića 2008. godine, nakon što je na web stranicama Holdinga objavio tekst u kojem se tadašnjeg direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića prozvalo zbog maltretiranja zaposlenica. Rađenović je upozoravao na nepravilnosti u Zagrebačkim cestama i zbog toga je pretučen. Iako su počinitelji uhićeni, naručitelji napada nisu nikad otkriveni.

Uhićen zbog afere Agram

Nakon što je Bandić samostalno ponovno osvojio vlast u Zagrebu 2013., vratio je Ljubičića na čelo Holdinga. Godinu dana kasnije Ljubičić je uhićen zbog afere Agram u kojoj je bio optužen za nezakonito zapošljavanje i namještanje poslova za odvoz otpada te je dao ostavku na funkciju člana Uprave Holdinga, ali je zadržao poziciju direktora Gradske plinare - Opskrba, koja nije bila obuhvaćena istragom.

Postupak protiv Ljubičića razdvojen je u siječnju 2020. godine jer je utvrđeno da je teško bolestan.

Što danas kaže Grad Zagreb?

Tomašević nema veze s ovim grobnim mjestom. Evo kako komentiraju cijeli slučaj: "U podružnici Gradska groblja za vrijeme prethodne gradske vlasti postojala je praksa prodaje grobnih mjesta na temelju predanog Zahtjeva za dodjelu grobnog mjesta na korištenje prije nastale potrebe za ukopom.

Na takav je način prodano više stotina grobnih mjesta na različitim lokacijama, a među njima je i predmetno grobno mjesto (grobno mjesto 32 unutar grobnog polja 119 na Mirogoju), a koje je 2012. godine kupio Slobodan Ljubičić.

S obzirom da se radilo o postupku u kojemu se zahtjevima udovoljavalo odlukom voditelja podružnice bez jasnih propisanih kriterija, ta se praksa od kad je nova uprava preuzela upravljanje Gradskim grobljima ne primjenjuje, te u tom periodu nije prodano niti jedno grobno mjesto temeljem takvog zahtjeva. Istodobno, postoji dovoljan broj grobova, grobnica, kazeta i drugih tipova grobnih mjesta koje su za smrtne slučajeve dostupne za prodaju na samom Mirogoju, ali i ostalim grobljima na području Grada Zagreba."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.