Bandićev tjelohranitelj dobio tri godine zatvora. Oduzima mu se 29.000 eura

Foto: Hina

Robert Ljutić, dugogodišnji čuvar tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, nepravomoćno je danas osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu. 

Zbog trgovine utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju te poticanja na krivotvorenje dokumenata dobio je tri godine zatvora te mu se oduzima oko 29.000 eura koje je nezakonito zaradio, javlja N1. Istraga u ovom slučaju pokrenuta je 2016., a optužnica je podignuta 2018. 

Ljutića se teretilo da je omogućavao izvlačenje novca iz raznih gradskih manifestacija. Novac se izvlačio preko Zajednice folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ), kojoj je na čelu bio Drago Topolovec. Ljutić je kao zaposlenik Grada znao da ZAFAZ dobiva značajna sredstva iz gradskog proračuna. 

Ljutić otpočetka odbacivao optužbe

ZAFAZ je u konačnici poslužio isključivo kao paravan za isplate prema tvrtki Tvornica događaja, koja je formalno bila u vlasništvu Sanje Bančević Medenice, ali je Ljutić bio njezin stvarni voditelj. Bančević Medenica priznala je da je ispostavljala ZAFAZ-u račune za usluge koje njezina tvrtka zapravo nije odradila. Topolovec je, pak, priznao da je on odobravao sve isplate. 

Topolovec je tako podmirivao i brojne druge račune koji su dolazili iz Tvornice događaja, a toj tvrtki su ih ispostavljale druge tvrtke s kojima je navodno poslovno surađivala. Pokazalo se da su svi računi bili lažni. Bančević Medenica i Topolovec su svojim priznanjima postali glavni svjedoci protiv Ljutića.

On je od početka procesa odbacivao optužbe govoreći da nije stajao iza Tvornice događaja. U jednom trenutku je čak pokušao prebaciti krivnju na pokojnog Bandića. 

Sutkinja: Bio je uporan u činjenju kaznenih djela

"Nemam nikakvih saznanja o plaćanjima koja se spominju u optužnici. Dobivao sam pismene i usmene upute od gradonačelnika i postupao sam kako mi on kaže, a gradonačelnik ima diskrecijsko pravo odlučiti o manifestacijama pod pokroviteljstvom grada. Poričem da sam bio vlasnik ili suvlasnik Tvornice događaja, a nisam sudjelovao ni u financijskom poslovanju te tvrtke", naveo je. 

Osim priznanja, kao važan dokaz pokazao se i rokovnik Bančević Medenice. Iz njezinih bilješki bilo je jasno da ona surađuje s Ljutićem. 

"Otegotna okolnost kod određivanja visine kazne Ljutiću je bila upornost u činjenju kaznih djela, kao i njihova količina. Iskoristio je svoju poziciju gradskog službenika kako bi stvorio koruptivnu mrežu i zlorabio svoj položaj. Time je narušena funkcionalnost društva jer se radi o koruptivnim djelima, a u pitanje je dovedena i ravnopravnost ostalih građana", istaknula je sutkinja Mirjana Horvat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.