Banke tisućama Hrvata ukrale 700 mil. kuna. DORH dvije i pol godine provodi izvide

Foto: FaH/ Index

DRŽAVNO nadzorno tijelo još je prije dvije i pol godine izvijestilo Državno odvjetništvo da su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, prevarile oko 50 tisuća građana Hrvatske za oko 700 milijuna kuna, no istraga je i dalje u fazi - izvida. Prošlo je i točno godinu dana od kada je hrabra bankarica u videointervjuu na Indexu otkrila sve detalje prevare, no ništa se do sada nije dogodilo leasing kućama koje u većini slučajeva vode banke. 

>> Ekskluzivna ispovijest bankarice: Kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 mil. kn

Hanfa (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) je još u proljeće 2020. godine uputila prikupljenu dokumentaciju o Raiffeisen Leasingu (RBA Leasing) Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na daljnje postupanje zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela iz domene gospodarskih kaznenih djela.

Prevara od 700 milijuna kuna, a morali vratiti 20 milijuna kuna

Kasnije je Hanfa otkrila nezakonitosti u drugim leasing kućama, no DORH za sada ne reagira. Valja naglasiti da su, iako je Hanfa detektirala prevaru tešku 700 milijuna kuna, leasing kuće morale vratiti svega 20 milijuna kuna, dok je ostatak, po tom rješenju Hanfe, u - zastari. Ako DORH potvrdi kazneno djelo, situacija bi se morala promijeniti. No, krenimo redom. 

Sanja Mehinović, bivša djelatnica RBA Leasinga, prije gotovo tri godine prijavila je Hanfi leasing prevaru te predala dokumentaciju temeljem koje je regulator utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti u njenoj bivšoj tvrtki. Mehinović je bila djelatnica RBA Leasinga od 2007. godine, prvotno kao voditeljica Odjela teretnih vozila i plovila, a od 2013. godine direktorica sektora prodaje, da bi na kraju, do srpnja 2018. godine, bila regionalna direktorica prodaje.

Banke su dijelile klijente na glupe i pametne

U ekskluzivnoj ispovijesti, koju smo objavili prije točno godinu dana, Mehinović je vrlo detaljno objasnila kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 milijuna kuna. Naime, bila je riječ o jednostranom određivanju kamatne stope za leasing rate/obroke po kamatnoj stopi (marži), a ona je bila inicijalno veća od ugovorene te su zbog toga primatelji leasinga tijekom trajanja ugovora platili veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali. 

Prevara je bila razrađena tako da su postojale dvije liste klijenata. Na prvoj su bili povlašteni klijenti i velike korporacije, za koje se banka bojala da bi mogli otkriti prevaru, i njima je rata leasinga obračunata na pravi način. 

Drugu listu činili su "obični klijenti" koje su namjerno varali jer su smatrali da ih neće moći otkriti. Neki iz ove druge skupine ipak su otkrili prevaru, a RBA je s njima nagodila kako ostali klijenti ne bi saznali da plaćaju više nego što bi trebali. 

Nakon dvije i pol godine još nema odluke 

Sve je to znao Nadzorni odbor, na čijem je čelu današnji predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović. Mehinović je otkrila i kako je vlasnik RBA Leasinga, banka RBA, nakon što je prijavila nezakonitosti, radila na zataškavanju cijelog slučaja.

Isto tako, Ministarstvo financija, koje ima Odjel za kontrolu leasinga, u početku nije uopće reagiralo na njene dokaze protiv leasing društava, a nevoljko je u startu krenula i sama Hanfa. No, količina dokaza bila je tolika da se slučaj nije mogao ignorirati. 

U kolovozu 2020. godine iz DORH-a su nam rekli kako su zaprimili svu dokumentaciju te da su u fazi izvida. Prošle godine u studenom smo pitali isto. Odgovorili su nam kako su u fazi izvida. 

"Postupanje ovog državnog odvjetništva i nadalje je u tijeku te se još nisu stekli uvjeti za donošenje državnoodvjetničke odluke", stoji u odgovoru koji smo prošlog tjedna dobili iz Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.