Bankovne štednje postale su neisplative, građani traže nove načine ulaganja

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: InterCapital 

KAD SU KLIJENTI banaka početkom 2023. godine shvatili da one njihov novac prodaju skupo u obliku zajmova s visokim kamatama, a njima daju niske kamate na štednju, mnogi su odlučili povući svoj novac. 

Riječ je o sporom, ali za banke značajnom fenomenu povlačenja gotovine ili "bank walku". Klijenti komercijalnih banaka diljem Europe više nisu zadovoljni kamatama na štednju i traže načine da bolje sačuvaju vrijednost novca, pa čak i zarade. Banke se tomu opiru i nastoje zadržati depozite.

Veliki preokret na tržištu novca

Fenomen "bank walk" počeo je u Europi početkom prošle godine. Klijenti su primijetili da im banke ne nude bolje kamatne stope iako su nakon gotovo 15 godina stagniranja počele naplaćivati više kamate na zajmove. Tako se mnogim velikim bankama dobit povećala iznad očekivanja analitičara, što je klijente učinilo nezadovoljnima.

Prvi su to učinili Britanci kad su povukli 11.1 milijardu funti u prva tri mjeseca 2023., a za njima su to učinili Nijemci, smanjivši tako depozite kućanstva za osam posto.

"Bank walk" fenomen u Europi traje i danas.

Hrvati u bankama čuvali 37.6 milijardi eura

Krajem kolovoza 2023. Hrvati su u bankama držali 37.6 milijardi eura, čemu su u najvećoj mjeri pridonijeli dobri financijski rezultati ostvareni tijekom turističke sezone i proces pristupanja europodručju, priopćili su lani iz Hrvatske narodne banke. Od toga je samo 8.7 milijardi eura odlazilo na oročene depozite.

Prosječna visina depozita po stanovniku na razini cijele Hrvatske iznosila je 9714 eura.

Ilustracija: Shutterstock

Banke su za štednje lani nudile kamatne stope od 0.15 do 3.1 posto godišnje, a najmanji iznos koji se mogao oročiti bio je tisuću eura, pokazuju podaci HNB-a. Istovremeno se inflacija kretala oko osam posto, izvijestio je Državni zavod za statistiku. U svibnju ove godine inflacija je usporila na 4.3 posto u odnosu na 4.7 posto u travnju, objavio je HNB.

Početkom 2023. građani su dobili nove opcije za ulaganje kad je država prvi put najavila izdavanje državnih obveznica, a pred kraj godine stigli su i trezorski zapisi. Osim toga, tu su bili i tradicionalniji izbori poput zlata, nekretnina i dionica. 

Premda državne obveznice i trezorski zapisi nose malen rizik, dobit je manja nego kod drugih oblika ulaganja. Posljednjih godina sve se više populariziralo ulaganje u ETF-ove (Exchange-Traded Funds), investicijske fondove kojima se trguje na burzama.

Prva hrvatska robo advisory mobilna platforma za ulaganje

Genius by InterCapital je prva hrvatska aplikacija za štednju i ulaganje. Predstavlja alat koji pruža uslugu ulaganja u najbolje svjetske i regionalne ETF-ove i zlato već za jedan euro mjesečno, kao i dobru alternativu bankovnoj štednji. Riječ je o aplikaciji koju mogu koristiti i potpuni početnici i iskusni profesionalci.

Početne uplate kreću od 50 eura, a sve nakon toga korisnici biraju sami - i iznos uplate i koliko će često uplaćivati. Dodatna prednost je što nema ulaznih ni izlaznih naknada. Novac nije oročen pa se može isplatiti kad god korisnik želi, bilo da se radi o cijelom iznosu ili samo dijelu.

Ova aplikacija dostupna je već nekoliko godina, a razvila ju je tvrtka InterCapital koja posluje od 2001. godine. Upravo su predstavili Genius 3.0, koji se sastoji od četiri usluge - dvije algoritamske i dvije koje funkcioniraju na samostalni odabir korisnika.

Izvor: Promo

Među njima je Genius CASH - alternativa tradicionalnoj oročenoj štednji u banci. Nudi višu kamatu, najniži rizik, nema oročenja i idealna je za kratkoročno ulaganje i čuvanje vrijednosti novca. Usluga je stvorena za sve koji su naviknuli na banke, ali nisu ostvarili željeni prinos kamatama koje nude i nisu zadovoljni obveznim oročenjem kao što je slučaj kod štednje ili kupnje obveznica. Usluga ulaganja je besplatna te nema brokerske naknade.

Usluga Genius CASH namijenjena je korisnicima koji žele očuvati vrijednost svog novca, no korištenjem aplikacije mogu naučiti ulagati u ETF-ove.

Također, prva na tržištu nudi ETF štedne planove pomoću kojih se može povoljno ulagati u profitabilne svjetske ETF-ove poput S&P 500 ili NASDAQ. Uz ulaganje u profitabilne svjetske i regionalne ETF-ove, omogućuje i ulaganje u zlato bez potrebe za kupovanjem zlatnih pločica. 

Zašto ljudi ulažu u ETF-ove?

Prvi ETF-ovi u svijetu pojavili su se 1993. godine, a od 2000. njima se trguje i na europskim burzama. Mogu se sastojati od različitih vrijednosnih papira kao što su dionice tvrtki, obveznice, novčani depoziti i slično. Tako omogućuju diverzifikaciju imovine kroz jedan instrument. 

Upravitelji fondova te papire kupuju za ulagače prema unaprijed dogovorenoj strategiji fonda. Time se smanjuje rizik koji dolazi s ulaganjem u pojedinačne vrijednosne papire. 

Drugo, ETF-ovi imaju niže troškove upravljanja u usporedbi s tradicionalnim uzajamnim fondovima jer se njima pasivno upravlja i prate određeni indeksi.

Osim toga, ETF-ovima se trguje na burzi kao i dionicama, što omogućava ulagačima da ih kupuju i prodaju po tekućim tržišnim cijenama, čime se osigurava visoka likvidnost. Četvrto, sastav ETF-ova se obično objavljuje dnevno, što pruža transparentnost o tome u što su ulagači uložili.

Kad je u pitanju ulaganje u razne vrste imovine i strategije koje bi inače bile teško dostupne prosječnim ulagačima, poput međunarodnih indeksa ili specifičnih sektora, ETF-ovi nude prednost.

Također, imaju povoljniju poreznu strukturu u usporedbi s tradicionalnim uzajamnim fondovima, zahvaljujući specifičnim mehanizmima trgovanja i strukturiranja koji minimiziraju kapitalne dobitke.

ETF-ovi nude fleksibilnost jer omogućuju ulaganje u različite sektore, regije, klase imovine i strategije, što olakšava prilagodbu portfelja promjenjivim tržišnim uvjetima. Konačno, ETF-ovi su pristupačni malim ulagačima jer omogućuju ulaganje uz niska početna sredstva, čime su dostupni širokom spektru ulagača koji žele diversificirati svoje portfelje bez potrebe za velikim kapitalom.

Sponzorirani sadržaj donose Index i InterCapital u skladu s najvišim profesionalnim standardima.


*Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju pažljivo se informirajte o usluzi i pročitajte ugovornu dokumentaciju dostupnu u aplikaciji. Značajni rizici kojima je portfelj izložen su kamatni rizik, valutni rizik, kreditni rizik, rizik koncentracije i rizik likvidnosti. Detaljan opis svih rizika kojima je portfelj izložen naveden je u Općim uvjetima u dijelu Rizici.

Procjena budućeg prinosa na temelju dokaza iz prošlosti o tome kako se vrijednost ulaganja mijenja i/ili trenutačnih tržišnih uvjeta nije pouzdan pokazatelj budućih prinosa. Ono što ćete ostvariti razlikovat će se ovisno o rezultatima tržišta te o tome koliko dugo ćete zadržati ulaganje. Budući prinos podliježe oporezivanju koje ovisi o osobnoj situaciji svakog ulagača i koje se može mijenjati u budućnosti te ulaganje može dovesti do financijskog gubitka. S obzirom na to da ulaganje u investicijske fondove nije obuhvaćeno sustavom zaštite ulagača na način da postoji jamstvo za uneseni kapital, ulaganje može dovesti do gubitka uloženog iznosa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.