Bartulica ide u EU parlament. Majka mu više neće morati davati za život

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Stephen Nikola Bartulica jedini je član Domovinskog pokreta koji će hrvatsku plaću zamijeniti onom europskom. Naime, prema izlaznim anketama, Domovinski pokret osvojio je jedan mandat na EU izborima, a kako je Bartulica drugi na listi, odmah iza nositelja Penave, on ide u Bruxelles.

Bartulica još nije došao u stožer Domovinskog pokreta, a tamo ga očekuju iza 22 sata, rekli su našoj fotoreporterki neki članovi.

Što to znači za Bartulicu?

To znači da će sada primati europsku plaću i velike dnevnice za svaki dan proveden u Bruxellesu.

Danas je bruto plaća zastupnika u EU parlamentu 10.075 eura mjesečno, tj. oko 7850 eura neto. Uz to, svaki zastupnik ima pravo na 4950 eura mjesečno za plaćanje troškova ureda u matičnoj državi, što se odnosi na troškove najma, opremanja i zaposlenih u tom uredu.

Za svaki dan koji zastupnik provede u Europskom parlamentu mu se isplaćuje 350 eura dnevnice za troškove smještaja, prehrane i druge troškove. U te druge troškove ne spada automobil jer je osigurano besplatno korištenje službenog automobila.

Putni troškovi su također pozamašni. Pokrivaju se troškovi službenog puta do određene razine prema prijeđenim kilometrima. Za povratni put iz Bruxellesa u Zagreb ima pravo na nadoknadu troškova od 343 eura. Troškove cestarine, prtljage i rezervacije također plaća EU zasebno.

I neslužbeni putovi su plaćeni do iznosa od 4886 eura u godinu dana. Na kraju svog mandata imat će pravo na tzv. "prijelaznu naknadu", koja je jednaka jednoj mjesečnoj plaći po godini u kojoj bude na dužnosti do najviše dvije godine. Trenutno iznosi maksimalno 20.150 eura.

Sad ga više neće morati financirati majka

Podsjetimo, prije tjedan dana smo objavili da Bartulica na dva kredita mjesečno troši 3562 eura, dok prema imovinskoj kartici on i njegova supruga imaju mjesečne prihode gotovo u razini tih kredita, pa im gotovo ništa ne ostaje za život.

Kasnije smo otkrili da uz te rate kredita Bartulica ima i dug od 30 tisuća eura koji mora vratiti članu obitelji Gucić. On se branio kako mu novac za život daje majka koja je morala prodati jednu kuću u Zagrebu, ali nije govorio istinu. 

>> Bartulica i žena mjesečno zarade 3600 eura, na kredit im ode 3562. Od čega žive?

> REZULTATI IZLAZNIH ANKETA

> LIVE IZ SVIH STOŽERA

> SVE VIJESTI O EU IZBORIMA PRATITE OVDJE

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.