BBC: Izrael igra jako opasnu igru, kopnena invazija čini se neizbježnom

Foto: Profimedia

Gotovo da je teško povjerovati da je prošlo manje od tjedan dana otkako su komunikacijski uređaji koje koriste pripadnici Hezbolaha počeli eksplodirati diljem Libanona. Dani nakon toga predstavljali su niz katastrofalnih neuspjeha za zastrašujuću šijitsku militantnu skupinu koju podržava Iran.

Hezbolahove mreže su teško oštećene, borci su im osakaćeni, vodstvo im je ubijeno, a vojna infrastruktura je pod neprestanim bombardiranjem. Hezbolah se suočava s najgorom krizom u četiri desetljeća, piše BBC u analizi situacije u Libanonu.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant kaže da se izraelska kampanja udara na Hezbolah sada "produbljuje". No to je strategija visokog rizika, u kojoj se kapaciteti Hezbolaha za silovit odgovor ne smiju zanemariti.

Diljem Izraela neprestano se oglašavaju sirene za uzbunu, a ministar obrane Gallant je rekao Izraelcima da "pokažu pribranost, disciplinu i punu poslušnost direktivama Glavnog zapovjedništva".

Reporteri BBC-ja u Izraelu posjetili su malu zajednicu Givat Avni zapadno od Tiberije. David Yitzhak pokazao im je gdje je Hezbolahova raketa probila krov njegove obiteljske kuće danas u vrijeme ručka.

"Od života do smrti ima metar"

Uz zavijanje sirena David je smjestio svoju ženu i šestogodišnju kćer u sigurnu sobu samo par sekundi prije eksplozije. "Od života do smrti ima metar", rekao je David, pokazujući kratku udaljenost između sigurne sobe i rupe u spavaćoj sobi njegove kćeri.

Rekao je da ne osjeća nikakav animozitet prema narodu Libanona, ali kaže da je Hezbolah započeo rat bez razloga. "Sada im, dakle, vraćamo. I bit će u redu", rekao je.

Givat Avni nalazi se oko 30 km od libanonske granice i daleko je od zone evakuacije koju su vlasti uspostavile prije gotovo godinu dana. Sat kasnije, kad su novinari BBC-ja stigli u obližnji kibuc Lavi, posljednjih godinu dana dom obiteljima evakuiranim sa sjevera, sirene su se ponovno oglasile.

Rakete su se pojavile na nebu iznad glava novinara i dok su ih uvodili u podzemno sklonište puno djece, čuli su niz dubokih udara. Sat vremena kasnije još jedna uzbuna, još jedna sigurna soba i još više potmulih eksplozija.

Hezbolah je raketirao Izrael i prije, ali...

Hezbolah je ispaljivao rakete i dalje u Izrael, čak i prije posljednje eskalacije. Ali sada je još veći dio sjevernog Izraela izložen raketama iz Libanona.

Sve ovo daje osjećaj hitnosti vladinih akcija.

Nakon sastanka sa šefovima obrane premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael mijenja ravnotežu snaga na sjeveru. "Suočavamo se sa složenim danima", upozorio je.

"Ne čekamo prijetnju", rekao je pa dodao: "Sprječavamo je. Bilo gdje, u bilo koje vrijeme. Eliminiramo im dužnosnike, eliminiramo teroriste, eliminiramo projektile."

Čini se da je izraelska vojska odlučna zadržati Hezbolah u nadi da će ostvariti vladin cilj da vrati civile u domove evakuirane duž sjeverne granice. Jutros je ubacila u petu brzinu, poručivši stanovnicima južnog Libanona da napuste mjesta u kojima Hezbolah skriva svoje rakete. Potom su uslijedili siloviti zračni udari u kojima su, tvrde Izraelci, uništene tisuće i tisuće Hezbolahovih raketa.

Libanon ipak nije Gaza - zasad

No izraelski vojni dužnosnici tvrde da, za razliku od Gaze, upozorenja ne znače da je vojska spremna krenuti u kopnenu invaziju na južni Libanon. "Trenutno smo usredotočeni samo na zračnu kampanju", rekao je danas visoki dužnosnik.

Čini se da će Izrael za sada vidjeti što može postići iz zraka. Bivši zapovjednik, rekao je na izraelskoj televiziji Kanal 12 da su dosad zračne snage pokazale samo djelić svojih sposobnosti.

No Izrael iz zraka ne može napraviti sve što želi, čak i ako se, kako se čini mogućim, avioni spremaju opustošiti cijela sela. Kopnena invazija u nekom trenutku - koliko god bila ograničena - čini se neizbježnom, zaključuje BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.