BBC: Povijest govori da je Izraelcima lako ući u Libanon, ali teško izaći

Foto: Profimedia

Libanonci se bude uz informaciju da je Izrael pokrenuo kopneni upad na jug, nešto što se činilo gotovo neizbježnim u posljednjih nekoliko dana, navodi BBC u analizi situacije.

>> Razvoj događaja pratite uživo na Indexu

Širi se strah da bi to mogao biti početak šire kampanje protiv Hezbolaha, a povijest pokazuje da je izraelskim snagama lako ući u Libanon, ali teško izaći. Skoro godinu dana, dok je Hezbolah izvodio gotovo svakodnevne prekogranične napade na Izrael, mnogi koji ne podržavaju tu islamističku skupinu bojali su se da je zemlja uvučena u sukob u kojem nije htjela sudjelovati.

Hezbolah se u Libanonu često opisuje kao država u državi. To je teško naoružana milicija, za koju se kaže da je jača od libanonske vojske, ali i politički pokret zastupljen u parlamentu te društveni pokret sa značajnom podrškom. Moćan je i vrlo utjecajan.

Vlasti ne mogu puno utjecati na postupke Hezbolaha

Libanonske vlasti imaju vrlo malo ili nimalo utjecaja na postupke Hezbolaha, a mnogi u Libanonu kažu da je skupina više zainteresirana za obranu vlastitih interesa i interesa svog glavnog podržavatelja Irana.

Skupina, koju Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i drugi na Zapadu opisuju kao terorističku organizaciju, oslabljena je intenzivnim izraelskim zračnim napadima i ubojstvima glavnih zapovjednika, uključujući njezinog vođu Hassana Nasrallaha. No nije poražena. Ostaje prkosna te se obećala oduprijeti svakoj invaziji.

U Libanonu je, kažu vlasti, raseljeno već milijun ljudi, a više od 1000 ubijeno je u posljednja dva tjedna. Kako sukob eskalira, već iscrpljena zemlja upada u još dublju krizu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.