Benčić kažnjena s 1300 eura zbog više propusta s imovinskom karticom

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je novčano kaznilo saborsku zastupnicu i predsjednicu stranke Možemo! Sandru Benčić s 1300 eura zbog više propusta u ispunjavaju imovinskih kartica. Povjerenstvo je utvrdilo da je zastupnica Sandra Benčić učinila više povreda zakona, uz ostalo nije u imovinskoj kartici pravilno prijavila prihod od najma stana sa suprugom kao najmodavac.

Više propusta

Prihodi od imovine vezani uz stan koji je iznajmljivala bili su različiti od iznosa koje je obveznica prijavila, a prijavljivala ih je kao suprugove iako se radilo o njezinim prihodima i njezinoj obvezi prema Poreznoj upravi, utvrdilo je povjerenstvo.

Benčić je primila nešto više od 10.700 kuna, a radi se o imovinskim karticama za 2021. i 2022.

Obveznica je također propustila prijaviti primitak od tvrtke "Pepermint" u iznosu od 2498 kuna primljen u 2021., kao i ostale prihode u iznosu od oko 22.048 kuna primljenih u 2021. i isto toliko u 2022. godini

Također je netočno prijavila kreditnu obvezu prema vjerovniku Zagrebačkoj banci. 

Otegotna okolnost

Povjerenstvo je kao otegotnu okolnost uzelo činjenicu da se radi o visokorangiranoj dužnosnici koja je morala biti upoznata s odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa te da se od nje očekuje da se ponaša odgovorno i bude primjer građanima u obnašanju dužnosti.

"Od obveznice se očekuje visoki etički standard i da njezino postupanje bude u skladu sa zakonom.", rekla je izvjestiteljica Ana Poljak.   

I Troskot iz Mosta novčano kažnjen zbog imovinske kartice

Povjerenstvo je kaznilo i saborskog zastupnika Mosta Zvonimira Troskota s 530 eura jer u imovinskim karticama za 2021. i 2022. nije prijavio obvezu najamnine stana u iznosu od 2800 kuna.

Troskot je prije stupanja na dužnost sklopio ugovor o najmu stana u Zagrebu na neodređeno vrijeme uz mjesečnu najamninu u iznosu od 2800 kuna i bio je dužan u roku od 30 dana o stupanja na dužnost podnijeti izvješće povjerenstvu. Zastupnik je naknadno podnio imovinsku karticu no u njoj nije otklonio nesklad, utvrdilo je Povjerenstvo.

Benčić: Prihod našeg kućanstva je evidentiran u imovinskoj kartici, ali je u krivoj kućici kod muža, a ne mene koja te pare ni ne vidim

Benčić je na Fejsu reagirala na kaznu Povjerenstva.

"Povjerenstvo za sukob interesa, saznajem iz medija, kaznilo me s 1300 eura jer sam prijavila prihod od iznajmljivanja stana u imovinskoj kartici pod mužev prihod.

Tako sam prijavila jer zaista sjeda njemu na račun, a tako je i navedeno u ugovoru o najmu. Povjerenstvu sam dala sve dokaze od ugovora do isplatnih lista s bankovnog računa mene i supruga iz kojih se vidi da taj prihod sjeda na njegov račun.

No Povjerenstvo kaže da ne valja jer sam ja vlasnica stana.

Dakle prihod našeg kućanstva je evidentiran u imovinskoj kartici, ali je u krivoj kućici-kod muža, a ne mene koja te pare ni ne vidim.

Više o svemu kad dobijem uvid u odluku tokom dana, ali za sad samo ću reći: Banožić koji je sam sebi kao ministar dodijelio stan od 90 kvadrata, na koji nije imao pravo, dobio je značajno manju kaznu od krivih kućica!", objavila je Benčić.

Povjerenstvo za sukob interesa, saznajem iz medija, kaznilo me s 1300 eura jer sam prijavila prihod od iznajmljivanja...

Objavljuje Sandra BenčićPetak, 4. listopada 2024.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.