Beroš: Ne znamo jesu li hakeri ukrali podatke građana. Što su tražili? Novac

Foto: X

Govoreći o kibernetičkom napadu na KBC Zagreb, za što je odgovornost preuzela ruska hakerska grupa, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije htio otkriti previše informacija do kojih su došle službe, a kazao je kako on ne zna da se traži otkupnina za ukradene podatke iz bolnice. 

"O tome će KBC, ali i ostale službe koje su involvirane u saniranje te situacije i kriminalističko istraživanje obavijestiti javnost. Neću ništa komentirati. Ono što budu mogle iskomunicirati službe kad za to dođe trenutak, to će i učiniti. Staro je pravilo da se o djelovanju tajnih službi ne govori previše u javnosti, a ja ne znam da se traži otkupnina", kazao je novinarima ministar Božinović nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima.

Pritom nije želio otkriti konkretne informacije vezane za kibernetički napad na KBC Zagreb prošlog tjedna, a za što je odgovornost preuzela ruska hakerska grupa LockBit.

Naglasio je kako se hakerski napadi diljem svijeta događaju svakodnevno te da treba voditi računa radi li se o državno sponzoriranim akcijama ili kriminalcima koji djeluju autonomno.

"Treba biti svjestan da su takvi napadi svakodnevni, svaki dan oni negdje nešto napadaju, nekad se uspije napraviti i šteta, ali kad bi se govorilo o tome koliko se takvih napada spriječi i prevenira, onda bi imali o čemu pisati svaki dan, no to nitko na svijetu ne radi pa ne radi ni Hrvatska", poručio je. 

Sve službe svugdje u svijetu rade na tim slučajevima, dodao je. 

"Ja kad bih odgovorio konkretno, onda bih im dao ideju, a to mi nije namjera i zbog toga se u takvim slučajevima izvješćuje na način da s jedne strane moraš ostati odgovoran prema vlastitoj javnosti, a s druge strane moraš biti vrlo oprezan kad govoriš o eventualnim razmjerima štete jer onda i oni iz naših izjava mogu dobiti ideje gdje još eventualno mogu usmjeriti svoje snage", pojasnio je ministar. 

Beroš: Ne znamo jesu li hakeri ukrali podatke građana

Vili Beroš, ministar zdravstva, na konferenciji za medije komentirao je hakerske napade na KBC Zagreb nakon što su se oglasili hakeri koji tvrde da stoje iza napada na hrvatsku bolnicu. 

"Ova vlada je u veljači ove godine usvojila novi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti, gdje imamo i Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost u okviru SOA-e. Na određenom profilu na internetu ta teroristička organizacija postavila je uvjete, stav vlade je da se ne razgovara s kriminalcima po tom pitanju. Na Twitteru nisu dostavljeni podaci koji bi sa sigurnošću utvrdili da oni imaju podatke hrvatskih građana. 

To će se forenzički ustanoviti i u tijeku je obrada nadležnih institucija. Napravili smo sve da podaci hrvatskih građana budu zaštićeni, ali ovi napadi nisu neuobičajeni, kriminalci nalaze nove metode pristupanju podataka, događaju se i u Americi, Pentagonu", istaknuo je.

"Moram apelirati na našu javnost da je loše čitati te podatke, a niti je moralno, niti je etično. Oni neće biti objavljeni u javnom prostoru jer odgovornost medija je da štite podatke građana", dodao je Beroš. Beroš je otkrio što su hakeri tražili: "Što bi kriminalci tražili? Novac", istaknuo je.

Na pitanje može li sa sigurnošću tvrditi da nije došlo o curenja podataka građana kaže da to nije moguće sa sigurnošću utvrditi te da je u tijeku postupanje nadležnih institucija: "U tijeku je forenzička obrada samog napada, u ovom trenutku to nije moguće reći. Informacije koje su se pojavile na profilu organizacije ne odgovaraju istini", kazao je.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.