Beroš: Radimo sve da se smanje liste čekanja za onkološke bolesnike

Foto: FaH

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas, prilikom posjeta zadarskoj Općoj bolnici, kako se "radi sve da se smanje liste čekanja kad je riječ o onkološkim bolesnicima".

"Moramo napraviti iskorak, ne smijemo više biti na začelju EU kada je riječ o smrtnosti od malignih bolesti, moramo napraviti iskorak ovog tipa da bismo unaprijedili i dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite", kazao je ministar Beroš prilikom obilaska radova na postavljanju linearnog akceleratora i novosagrađenih prostora Odjela za onkologiju.

Dodao je i da je nabava ukupno 21 velikog uređaja iz europskih sredstava uistinu povijesna.

"Takvo što se nije dogodilo u povijesti zdravstvenog sustava Republike Hrvatske. Sagledavajući stanje u onkološkoj djelatnosti, odlučili smo iskoristiti tu veliku mogućnost, ta sredstva i upotrijebiti više od 85 milijuna eura, a sve kako bismo odgovorili adekvatno na izazov onkoloških bolesti koji je pred nama", naglasio je. 

Prvi onkološki pacijenti podvrgnuti zračenju tu bi terapiju u Općoj bolnici Zadar mogli koristiti potkraj ove godine.

"To će svakako biti prekretnica u liječenju onkoloških bolesnika u našoj ustanovi kojoj, osim stanovnika Zadarske, gravitiraju i pacijenti iz Ličko-senjske i dijela Šibensko-kninske županije", najavio je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Gradonačelnik Zadra: Uskoro će početi gradnja drugog bunkera

Gradonačelnik Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar Branko Dukić izjavio je da će uskoro početi gradnja drugog bunkera za još jedan linearni akcelerator.

Liga za borbu protiv raka Zadar je prikupila oko 360.000 eura za nabavu linearnog akceleratora. Kada tome pridodamo i stan u vlasništvu Lige, koji se treba prodati, cifra se penje više od pola milijuna eura. Stoga smo zajedno s bolnicom odlučili započeti gradnju drugog bunkera za smještaj još jednog akceleratora, otkrio je Dukić.

Ministar Beroš osvrnuo se i na operaciju, nadomjestak kosti lubanje isprintane 3D printerom, koju je prošli tjedan u Općoj bolnici Zadar izveo tim predvođen neurokirurgom Ivicom Franciškovićem.

"Ovakve iskorake rade ljudi, pojedinci, koji svojim promišljanjem, znanjem, praćenjem stručne literature prave iskorake. Možemo ulagati u opremu i zidove, ali ljudi i ljudski kapaciteti su ono što čini naš zdravstveni sustav inovativnim i dobrim. Jedan od razloga zašto sam danas ovdje jest i da ih potaknem na rad i buduće iskorake", poručio je ministar.

Mijenjati paradigmu funkcioniranja prema starijim sugrađanima

Prije posjeta Općoj bolnici Zadar, ministar Vili Beroš uz župana Božidara Longina obišao je radove na gradnji Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije, budućeg hospicija u Babindubu.

"Ovo je jedan od naših najvažnijih projekata i ono što smo obećali riješiti u našem mandatu. Radovi se obavljaju na vrijeme u svim rokovima, a ono što je najvažnije jest da smo i unutar budžeta. Ovo će biti velik iskorak za brigu o bolesnicima u našoj županiji", naglasio je župan Longin.

Zahvalio je vladi i resornom ministru, koji je kazao da "moramo promijeniti paradigmu funkcioniranja prema starijim sugrađanima". 

"Vremena se mijenjaju, oni su sve stariji, a sve kronične bolesti drukčije se liječe. Sve je više onih koji zahtijevaju skrb u terminalnoj fazi bolesti. Briga o starijim pacijentima je evolucijski iskorak te mi je drago što su to u Zadarskom županiji prepoznali", ustvrdio je ministar Beroš.

Podsjetio je da je vlada još u travnju prošle godine osigurala više od 2.2 milijuna eura za obnovu zgrade u Babindubu koja bi trebala biti gotova do kraja godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.