Beroš se oglasio nakon što su ga dočekali roditelji bolesne djece prije vlade

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je nakon istupa roditelja djece s poteškoćama da Ministarstvo poduzima sve radnje unutar zakonskih okvira kako bi svim pacijentima, posebno djeci s rijetkim i specifičnim bolestima, bila osigurana maksimalno dostupna i kvalitetna zdravstvena skrb.

Iz Ministarstva su u priopćenju naveli kako pokrenutom reformom čine zdravstveni sustav optimalnim, svjesni višedesetljetnih izazova, zbog čega su donijeli novu Mrežu javne zdravstvene službe čime je, između ostalog, omogućeno ugovaranje obavljanja radne i fizikalne terapije, psihologije i logopedije na razini primarne zdravstvene zaštite.

"Briga za potrebe naših pacijenata, poglavito najmlađih i onih sa specifičnim potrebama je kontinuirana"

Povećan je i broj timova zdravstvene i fizikalne njege u kući, a iz ESF+ fonda u vrijednosti milijun eura osigurana su sredstva i za stručno usavršavanje zdravstvenih djelatnika za rad s ranjivim skupinama i za opremanje logopedskih kabineta u domovima zdravlja.

 

"Sve to govori o kontinuiranoj brizi za potrebe naših pacijenata, poglavito najmlađih i onih sa specifičnim potrebama. Ministarstvo stvara uvjete i povoljno okruženje za rad, a struka, liječnici specijalisti za pojedina područja, odlučuju o načinima liječenja i terapijskim postupcima u svakom konkretnom slučaju", napomenuo je Beroš.

Što je osigurano djeci sa specifičnim bolestima?

Istaknuto je i kako je na primarnoj razini zdravstvene zaštite djeci sa specifičnim bolestima dostupna i fizikalna terapija u kući, dok su u okviru ustanova djeci osigurane usluge edukacijskog rehabilitatora, specifična fizikalna i radna terapija te logopedi. Po potrebi su na raspolaganju i usluge radnog terapeuta u sklopu programa psihološke podrške.

"Što, kada i koliko će se terapijskih postupaka mora procijeniti struka, odnosno liječnik specijalist. Kao ministar im poklanjam puno povjerenje u njihove stručne procjene i vjerujem da u suradnji s roditeljima djece mogu pronaći odgovarajuća rješenja u optimalizaciji liječenja malih pacijenata", rekao je Beroš. 

Udruga Sjena predala Berošu 3600 potpisa podrške peticiji pokrenutoj za bolesnog dječaka Antu iz Slavonije

Predstavnici udruge Sjena predali su mu danas, uoči sjednice vlade, 3600 prikupljenih potpisa podrške peticiji pokrenutoj za dječaka Antu Mikulića iz Slavonskog Broda i svu djecu s teškoćama u razvoju koja ne dobivaju adekvatnu rehabilitaciju. 

Između ostalog, naveli su kako Ante ima najveći stupanj oštećenja zdravlja, četvrti stupanj invaliditeta i rijedak sindrom Cornelia de Lange (CdLS), a određena mu rehabilitacija od dva termina mjesečno po pola sata nije dovoljna.

Dosad je primao rehabilitacijske terapije jednom tjedno, a ustanova koja mu je to pružala odlučila je to dodatno prepoloviti, dok bi primjerena rehabilitacija u njegovu slučaju bila omogućavanje rehabilitatora, radnog terapeuta, logopeda, senzorne terapije.

Apel Ministarstva zdravstva prema roditeljima dječaka

Ministarstvo je pak u priopćenju navelo kako su mu u okviru ustanove Zlatni cekin u Slavonskom Brodu osigurane usluge edukacijskog rehabilitatora, fizikalna terapija po Vojti te radna terapija, sukladno preporukama stručnog tima.

Također u istoj Poliklinici može koristiti i usluge logopeda, a logopedska skrb može se osigurati i u Općoj bolnici Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu, dodali su iz Ministarstva.

"U okviru programa Psihosocijalne podrške preko Centra za socijalnu skrb djetetu je odobrena usluga radnog terapeuta i psihologa koju dijete sada trenutno ne koristi, stoga apeliramo na obitelj da razmotri i ovu dostupnu uslugu koja može pomoći pacijentu", istaknuli su, dodavši kako Ante može koristiti i usluge Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.