Berošev frend napao Rakara: Možda si prikriveni lobist kojim dirigira opasni Muco?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL, Facebook

Cuspis, firma poznata po sumnjama u namještanje natječaja za izradu portala Cijepise, objavila je na Facebook grupi IT Jobs Croatia da zapošljava 12 IT stručnjaka. Tražene kvalifikacije i certifikati su jako specifični, zbog čega su neki članovi IT zajednice u Hrvatskoj javno prozvali Cuspis za namještanje natječaja u javnom zdravstvu.

Iz objave je vidljivo da je kompanija detaljno upoznata sa svim komponentama te certifikatima koji će biti potrebni za razvoj novog sustava u zdravstvu. Vjerojatno se radi o softveru koji bi trebao zamijeniti nefunkcionalni sustav CEZIH, koji u zadnje vrijeme više ne radi nego što radi. IT-jevci koji su komentirali ovaj natječaj pišu da je jasno da se radi o namještanju javnog natječaja.

>> Ovo je oglas Beroševog frenda koji je radio Cijepise. "Natječaj je očito namješten"

Kojundžić je frend ministra Beroša

Kompanija Cuspis je poznata po tome što je izradila platformu Cijepise, a u vlasništvu je Vinka Kojundžića, poznanika ministra zdravstva Vilija Beroša. Stranica Cijepise je ugašena 6. listopada ove godine. Da se vjerojatno radi o namještanju javne nabave potvrdio nam je i Marko Rakar, poslovni savjetnik i financijski forenzičar.

"Iz oglasa za poslove koje je objavio Cuspis je očigledno da već znaju koji će biti potrebni certifikati za natječaj ili više njih. To je vjerojatno nešto što je u pripremi ili oni znaju da će se pojaviti. Traženje vanjskih suradnika samo da bi se moglo prijavljivati na natječaje nije ilegalno, ali je nešto što može ukazivati na unaprijed namještene buduće javne natječaje", tvrdi Rakar.

Kojundžić Indexu poslao pismo u kojem blati Rakara

Rakaru je putem pisma koje je poslao Indexu odgovorio sam Kojundžić. Na kraju pisma spominje "Spletkavog Mucu", no nije konkretno naveo na koga se to odnosi. Kojundžićevo pismo prenosimo u cijelosti.

"Crni Marko, iako već dvadeset godina radim na informatizaciji zdravstva u Hrvatskoj i drugim zemljama, nisam te još imao prilike upoznati. Ne zato jer sam te izbjegavao nego zato jer nigdje nisam naletio na tebe. Shvaćam zbunjenost čitalaca ovog pisma.

Pa kako taj Vinko nije sreo nigdje Crnog Marka u tih dugih dvadeset godina. To i mene zbunjuje, Crni Marko. Počeo sam misliti da sam postao senilan. Već sam kompletno sijed pa je logični sljedeći korak da sam možda i počeo seniliti.  Ali svega ostalog se dobro sjećam osim tebe. Kako je to moguće?", piše Kojundžić u uvodu pisma.

"Da nisi ti zapravo ljubomoran?"

"Pa ti si se po novinama predstavljaš kao veliki informatički stručnjak u području zdravstva i samouvjereno komentiraš sve i svašta uključujući i moje poteze i poslove. Crni Marko, ja sam oduvijek bio za diskusiju i svi koji me poznaju znaju da na sastancima potičem da svi iznesu svoje stavove i da kroz argumentiranu diskusiju dođemo najboljeg rješenja.

Međutim, ti si posebna biljka. Neuhvatljiva. Gdje si se ti u bespućima informatizacije zdravstva u Hrvatskoj skrivao ovih 20 godina? Toliko je raznih likova prošlo, pametnih, glupih, umišljenih, ludih i svih ih se vrlo dobro sjećam, ali tebe nigdje ne mogu smjestiti. Ili?

Ipak negdje u magli sam te locirao. Ti si bio došao do ruba zdravstvenog sustava tamo negdje davne 2012. godine kada te je, čini mi se, Milanka angažirala da prebrojavaš hard diskove u jednom storageu kada su se dijelili zdravstvo i socijalna skrb u dva ministarstva. Ako me sjećanje drži, nisi ni tada time baš nisi vladao. No bilo ti je lijepo raditi s državom tada: 2013. - 89.951 eura, 2014. - 24.885 eura, 2015. 21.069 eura, a onda suša?

Da nisi ti zapravo ljubomoran što se više ne baviš brojanjem diskova kod Milanke, već se moraš mučiti na tržištu dok vidi tog Vinka, već dvadeset godina radi i s privatnim sektorom i s javnim? Ali Crni Marko zar si zaboravio, nisi ti tada radio na strani zdravstva nego na strani socijalne skrbi.

Zapravo ti nikad nisi ništa niti radio na informatizaciji zdravstva, zar ne? Ispravi me ako griješim? I kako si ti onda stručnjak za informatizaciju zdravstva i s koje znalačke pozicije možeš komentirati bilo što oko informatizacije zdravstva?", stoji u drugom dijelu pisma.

"O kojem ti uopće natječaju govoriš, Crni Marko?"

"Tvoj jučerašnji komentar Indexu oko našeg oglasa i 'stručno' mišljenje kako mi unaprijed znamo koji se stručnjaci traže za natječaj i da se vjerojatno radi o namještanju javne nabave je svima jasno pokazao da ti ne posjeduješ niti minimalna znanja o informatičkoj struci, a još manje o informatizaciji u zdravstvu.

Čudim se da si nisi uzeo malo vremena kao veliki 'stručnjak' za informatizaciju zdravstva i javnu nabavu da zaista pokušaš analizirati što smo točno napisali i zašto smo to tako napisali? Jesi li si možda dao truda i analizirao prethodne nabave HZZO-a, plan nabave HZZO-a i slično?

O kojem ti uopće natječaju Crni Marko govoriš kada pričaš da ga namještamo? Nepostojećem? Nekom virtualnom koji je samo u tvojoj glavi? Gledam Crni Marko tvoj Linkedin profil, ne, malo je suh. Jesi li ti uopće pohađao kakav seminar o javnoj nabavi?

Vidim da nisi položio niti osnovni certifikat o poznavanju javne nabave kao 7566 stručnjaka u Hrvatskoj? Koji si ti ono informatički fakultet završio? Koje si informatičke certifikate položio? Koje si projekte u informatizaciji zdravstva napravio? Pa kako si ti onda Crni Marko stručnjak za informatizaciju zdravstva i javnu nabavu?

Žao mi je Crni Marko, ali moram te probuditi iz tvojeg sna. Zapravo, nisi ti nikakav stručnjak nego naklapaš bez veze i usput klevećeš druge. Vrijeme je da se probudiš i vratiš u stvarnost. A možda si samo prikriveni lobist kojim dirigira opasni i moćni Spletkavi Muco?

I za kraj, šaljem ti otvoreni poziv na duel o informatizaciji zdravstvenog sustava pa da vidimo tko je stručnjak, a tko je tek jedan običan blefer!" zaključio je Kojundžić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.