Trump i Kamala Harris se rukovali na komemoraciji za žrtve 11. rujna

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris stajali su danas pored bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovog potpredsjedničkog kandidata J. D. Vancea na obilježavanju 23. godišnjice napada 11. rujna na nebodere u New Yorku, u koje su se zabili oteti zrakoplovi i ubili gotovo 3000 ljudi.

Rukovali se Harris i Trump

Nikakve izjave nisu bile predviđene na takozvanom mjestu "Ground Zero", gdje su zrakoplovi srušili dva nebodera Svjetskog trgovačkog centra. Imena poginulih čitala je njihova rodbina.

Harris, predsjednička kandidatkinja demokrata, i Trump, njen republikanski suparnik, zajedno su se pojavili jutro nakon žustre debate u Philadelphiji, samo osam tjedana prije predsjedničkih izbora 5. studenog.

Harris i Trump su se rukovali i kratko razgovarali netom prije komemoracije. 

Bivši njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg je stajao između Bidena i Trumpa. 

Nakon New Yorka Biden i Harris namjeravaju zrakoplovom otputovati u Shanksville u Pennsylvaniji, gdje su putnici leta United Flight 93 obuzdali teroriste, a zrakoplov se srušio u polje, čime je spriječen još jedan napad. Potom će se vratiti u Washington kako bi posjetili memorijal u Pentagonu, koji je također pogođen u napadima.

"Tužan i grozan dan"

"Na ovaj dan prije 23 godine teroristi su vjerovali da mogu slomiti našu volju i baciti nas na koljena. Bili su u krivu. Uvijek će biti u krivu. U najcrnjim vremenima pronašli smo svjetlo. I suočeni sa strahom, okupili smo se kako bismo obranili našu zemlju i pomogli jedni drugima", poručio je Biden u svom jutarnjem priopćenju.

Trump, koji također namjerava posjetiti memorijal u Pennsylvaniji, za Fox News je u srijedu rekao: "Bio je to veoma, veoma tužan, grozan dan. Nikada nije bilo nečega nalik tomu."

Biden je ranije izdao proglas u čast poginulima u napadima, kao i stotinama tisuća Amerikanaca koji su se nakon njih dobrovoljno prijavili za vojnu službu. "Prema ovim domoljubima iz generacije 11. rujna imamo dug koji nikada nećemo u potpunosti moći otplatiti", rekao je Biden, navevši aktivnosti američke vojske u Afganistanu, Iraku i drugim ratnim zonama, kao i hvatanje te ubojstvo Osame bin Ladena, koji je organizirao napade.

Američki kongresni vođe su jučer posthumno dodijelili Kongresnu zlatnu medalju trinaestero vojnika ubijenih u samoubilačkom napadu 26. kolovoza 2021. u zračnoj luci u Kabulu tijekom kaotičnog američkog povlačenja iz Afganistana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.