Izrael planira Iranu, sve napetiji odnosi Bidena i Netanyahua

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden telefonski je danas razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a očekivalo se da će dvojica čelnika razgovarati o izraelskim planovima za osvetnički udar na Iran.

Telefonski poziv prvi je javnosti poznat razgovor dvojice čelnika još od kolovoza, a odvio se u trenutku oštre eskalacije izraelskog sukoba s Iranom i libanonskim Hezbolahom  i bez znakova skorog okončanja sukoba s Hamasom u Gazi.

Čeka se odgovor Izraela

Bliski istok iščekuje odgovor Izraela na prošlotjedni raketni napad koji je Teheran izveo kao osvetu za izraelsku vojnu eskalaciju u Libanonu. Iranski napad nije ubio nikoga u Izraelu, a Washington ga je nazvao neučinkovitim.

Netanyahu je obećao da će izraelski najveći neprijatelj Iran platiti za svoj raketni napad, dok Teheran tvrdi da će osveta biti dočekana golemim razaranjem, pojačavajući strah od širenja rata u regiji proizvođaču nafte koji bi mogao uvući i Sjedinjene Države. Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentar današnjeg razgovora.

Napeti odnosi

Odnosi između Bidena i Netanyahua bili su napeti zbog načina na koji je izraelski vođa upravljao ratom u Gazi i sukobom s Hezbolahom.

U knjizi "Rat" koja izlazi idući tjedan, novinar Bob Woodward izvještava da je Biden redovito optuživao Netanyahua da nema strategiju te "vikao i psovao" na njega nakon izraelskih napada u blizini Bejruta i u Iranu.

Upitan o knjizi, američki dužnosnik upoznat s prošlim interakcijama dvojice čelnika rekao je da je Biden koristio oštar, izravan i 'nefiltriran' jezik s Netanyahuom i o njemu dok je bio na dužnosti.

Izraelski ministar otkazao osjet Pentagonu

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant danas otkazao je posjet Pentagonu, objavio je Pentagon, a kako su izvijestili izraelski mediji to je zato što je Netanyahu prvo želio razgovarati s Bidenom.

Napetosti su porasle posljednjih tjedana jer su američki dužnosnici opetovano bili ostavljeni po strani u pogledu izraelskih akcija, navodi osoba upoznata s tim pitanjem. To je uključivalo izraelsko ubojstvo vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha i detonaciju dojavljivača i walkie-talkieja koje su koristili članovi Hezbolaha u Libanonu, što Izrael nije ni potvrdio niti zanijekao da je izvršio.

Izrael također sporo dijeli pojedinosti o svom planiranju odmazde protiv iranskog napada balističkim projektilima, rekla je osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.