Biden kod Scholza: Pred nama je teška zima

Foto: EPA

Njemački kancelar Olaf Scholz i američki predsjednik Joe Biden iskazali su odlučnost u zajedničkoj podršci Ukrajini. Dvojica državnika susrela su se u Berlinu dva i pol tjedna uoči američkih predsjedničkih izbora.  

Njemački kancelar je zahvalio Joeu Bidenu na suradnji posljednjih godina i posebno na zajedničkoj pomoći Ukrajini u obrani od ruske agresije. "Ukrajina se već više od dvije i pol godine hrabro odupire ruskoj agresiji i to uz pomoć partnera, prije svega SAD-a i Njemačke, ne bi bilo moguće. Mi smo na strani Ukrajine dok je to potrebno", rekao je Scholz.

Njemački kancelar je rekao kako će SAD i Njemačka, zajedno sa zemljama skupine G7, do kraja godine Ukrajinu dodatno podržati kreditom u visini od 50 milijardi dolara. Scholz je istodobno naglasio kako, usprkos pomoći Ukrajini, zapadni partneri ne žele uvlačiti NATO u ovaj rat kako se on "ne bi pretvorio u katastrofu većih razmjera".

Izmjenjivali komplimente

Američki predsjednik je zahvalio Scholzu na njemačkoj pomoći Ukrajini te je rekao kako je Scholz nakon napada Rusije na Ukrajinu ispravno prepoznao da se radi o povijesnom trenutku. "Vi ste bili taj koji se u ovom prijelomnom trenutku pobrinuo za to da Njemačka stane iza Ukrajine", naveo je Biden.

On je naglasio kako međunarodna zajednica i dalje mora podržavati Ukrajinu, između ostalog i u obnavljanju infrastrukture. "Pred nama je teška zima i ne smijemo posustati, ne smijemo se umoriti", rekao je Joe Biden tijekom zajedničkog obraćanja medijima s kancelarom Olafom Scholzom tijekom kojeg nisu bila dozvoljena pitanja novinara. 

Biden je njemačkom kancelaru zahvalio na snažnom odupiranju valu antisemitizma i dezinformacijskim kampanjama koje dolaze iz inozemstva. Oba državnika su naglasila kako jučerašnja smrt vođe Hamasa pojačava izglede za trajnije primirje na Bliskom istoku.

Pridružili im se Macron i Starmer

Američki predsjednik izjavio je kako postoji mogućnost prekida vatre u Libanonu, ali da će to biti teže u Gazi. Nakon sastanka Scholza i Bidena dvojici državnika su se pridružili i francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Keir Starmer.

Nakon ovog susreta izdano je kraće priopćenje u kojem se navodi kako su državnici zemalja tzv. Quad grupe obećali daljnju podršku Ukrajini u njezinom nastojanju za postizanje "pravednog i trajnog mira". "Razgovarali smo o tome kako ubrzati pomoć Ukrajini. Budući da Ukrajina ulazi u tešku zimu, važno je reći da smo uz nju", kazao je kasnije britanski premijer. 

Čelnici su također razgovarali o potrebi za prekidom vatre u Gazi, oslobađanju svih izraelskih talaca i trenutnom pristupu humanitarne pomoći palestinskoj enklavi, rekao je Starmer. "Svijet više neće tolerirati isprike za humanitarnu pomoć", rekao je.

Njemački predsjednik: Prije samo nekoliko godina skoro smo izgubili jedni druge

Joe Biden je u posjet Njemačkoj trebao stići prije dva tjedna, ali ga je odgodio zbog uragana Milton. Prijepodne se susreo i s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom koji mu je uručio najviše njemačko državno odličje za zasluge na jačanju transatlantskih odnosa.

"Prije samo nekoliko godina udaljenost među nama se toliko povećala da smo skoro izgubili jedni druge", rekao je Steinmeier o Europi i Sjedinjenim Državama u vrijeme Trumpova mandata. 

"Kada ste izabrani za predsjednika, doslovce preko noći vratili ste nadu Europi u transatlantsko savezništvo", istaknuo je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.