Biden na sastanku s čelnicima Japana, Australije i Indije

Foto: Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden primio je danas čelnike Japana, Australije i Indije u svom domu u Wilmingtonu, u Delawareu, kako bi razgovarali o pitanjima vezanim ponajprije uz Kinu.

Američki predsjednik, koji u siječnju 2025. napušta Bijelu kuću, sastao se s indijskim premijerom Narendrom Modijem i japanskim kolegom Fumiom Kishidom nakon što je ranije primio šefa australske vlade Anthonyja Albanesea.

O čemu su razgovarali?

Iako mediji nisu imali pristup tim sastancima, Bijela kuća je priopćenjem podijelila teme o kojima se razgovaralo, prije svega o Kini. Po priopćenjima, Joe Biden je razgovarao s čelnicima Australije i Japana o "njihovoj zajedničkoj zabrinutosti zbog kineskog autoritarnog i destabilizirajućeg ponašanja, uključujući u Južnom kineskom moru".

Čelnici su također izrazili podršku "održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu", što se odnosi na napetosti koje potresaju otok koji Kina smatra sastavnim dijelom svog teritorija.

Bijela kuća nije zasad objavila priopćenje o sastanku Bidena i Modija. Nakon što ih je jednog po jednog primio u svojem domu, Biden organizira i zajednički radni sastanak četvorke, tzv. Quada.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.