Biden putuje u Njemačku zbog Ukrajine i sukoba na Bliskom istoku

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden putuje u kratki posjet Berlinu kako bi s njemačkim, francuskim i britanskim čelnicima razgovarao o ratu u Ukrajini i eskalirajućem sukobu na Bliskom istoku koji bi mogao prerasti u otvoreni rat između Izraela i Irana.

Biden je po prvim planovima trebao održati širi sastanak sa zemljama koje vojno pomažu Ukrajini u američkoj zračnoj bazi Ramsteinu u Njemačkoj prošli tjedan, tijekom planiranog trodnevnog posjeta toj zemlji, prvog u gotovo 40 godina. No putovanje je otkazao zbog uragana Miltona na Floridi.

"Teme razgovora bit će situacija na bojištu u Ukrajini i razvoj rata"

Biden će u Berlin sletjeti kasno danas, a sutra ujutro održat će bilateralne razgovore s njemačkim predsjednikom Frankom Walterom Steinmeierom i kancelarom Olafom Scholzom, prije planiranog sastanka s europskim čelnicima poslijepodne.

Biden dolazi u Europu nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obišao zapadne prijestolnice kako bi predstavio svoj plan za pobjedu nad Rusijom, koja je u veljači 2022. izvršila invaziju na njegovu zemlju.

"Teme razgovora bit će situacija na bojištu u Ukrajini, razvoj rata, kako saveznici mogu na najbolji način pomoći Ukrajini", rekao je visoki američki dužnosnik prije posjeta.

Razgovarat će i o ratu Izraela i Hamasa te Hezbolaha

Važna tema bit će i rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze te Hezbolaha u Libanonu koji bi mogao prerasti u otvoreni rat s Iranom.

Sjedinjene Države i Njemačka bliski su saveznici Izraela, koji je postao sve izoliraniji zbog svoje vojne kampanje u palestinskoj enklavi Gaza za koju lokalne vlasti kažu da je ubila više od 42.000 ljudi.

"Nećemo prihvatiti da Iran napadne Izrael projektilima", rekao je Scholz jučer. "To se ne smije dogoditi. Ne smije biti daljnje destabilizacije regije. A Iran se igra vatrom. To mora prestati", kazao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.