U internatima u SAD-u brutalno zlostavljali Indijance. Biden: Službeno se ispričavam

Predsjednik Joe Biden službeno se ispričao Indijancima čija su djeca bila otimana od roditelja i premještena u internate u cilju prisilne asimilacije i gdje su trpjela zlostavljanja, rekavši da je to "grijeh koji pritišće dušu".

U tim državnim školama, u kojima se nastojalo izbrisati kulturu, jezik i identitet domorodačkog naroda, brojna su djeca bila izložena psihološkom, tjelesnom i seksualnom nasilju, navodi se u vladinom izvješću.

"Službeno se, u svojstvu predsjednika Sjedinjenih Država, ispričavam zbog onoga što smo učinili", rekao je Biden tijekom posjeta indijanskom rezervatu Gila River u Arizoni.

Održao je minutu šutnje u čast svih koji su bili podvrgnuti tim zločinima i živjeli s traumama.

Tjerali ih na prisilni rad, zvali ih po broju

Ti internati su bili otvoreni početkom 19. stoljeća i radili sve do 70-ih godina prošlog stoljeća. Prema vladinom izvješću, u njima je umrlo najmanje 973 djece.

Po dolasku u školu, djecu se svlačilo i šišalo, iako su kosu smatrali svetom, njihova imena zamijenjena brojem ili engleskim imenom, neka su bila podvrgnuta prisilnom radu, a posvajana su bez pristanka bioloških roditelja, dodaje se u izvješću.

"Radi se o jednom od najstrašnijih poglavlja američke povijesti. Nanesena bol će uvijek ostati sramota i mrlja u američkoj povijesti", rekao je Biden.

Zadovoljstvo njegovom isprikom nije krila ministrica unutarnjih poslova Deb Haaland, prva ministrica u SAD-u iz redova Indijanaca.

"Ta isprika znači više nego je riječima moguće opisati", rekla je Haaland.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.