BiH najavila da će glasati za strože sankcije Iranu

ČLAN Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović potvrdio je danas medijima da će njegova zemlja kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a glasati za novu rezoluciju koja predviđa oštrije sankcije prema Iranu.

"Naš stav  je poznat. Sve je dopušteno da se sačuva mir u svijetu i u tom smislu i određeni potezi prema onima koji, prema procjeni Vijeća sigurnosti UN-a, ugrožavaju mirno rješavanje pitanja", rekao je Radmanović. On je podsjetio da je novu rezoluciju, koja predviđa strože sankcije prema Iranu zbog odbijanja vlade u Teheranu da odustane od svojeg nuklearnog programa, potaknulo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti.

SAD je predložio nacrt rezolucije, kojom se zahtijeva proširenje sankcija UN-a protiv Irana u bankarskom sektoru, jačanje embarga na prodaju oružja, a predviđene su i međunarodne kontrole brodova za koje se posumnja da nose teret koji bi mogao biti u vezi s iranskim nuklearnim programom.

Iran je odbacio nacrt nove rezolucije kao "nelegitiman", a Teheran i dalje ustraje na tvrdnjama kako iranski nuklearni program nije namijenjen razvoju nuklearnog oružja, već isključivo za proizvodnju električne energije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.