Bijes zbog ginekologa osuđenog za silovanje. "KBC je ljutito prekinuo komunikaciju"

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U KBC-u Osijek i dalje radi Zlatko Topolovec, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije, koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice.

Bijesni građani poslali više od 2000 mailova

Sve je izazvalo bijes u javnosti, a na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa da se pošalje 1000 mailova u 24 sata ključnim institucijama u zdravstvu sa zahtjevom za smjenu Zlatka Topolovca. Ukupan broj poslanih mailova je, čini se, premašen za najmanje dvostruko.

Prema informacijama koje je N1 dobio od organizatora, na adrese Ministarstva zdravstva, KBC-a Osijek, Hrvatske liječnike komore, HUBOL-a i Udruge za zaštitu prava pacijenata tijekom dana je dosad odaslano više od 2000 mailova.

"Na ideju oko akcije smo došli zgroženi činjenicom što u hrvatskom pravnom sustavu postoji pravna praznina koja omogućava osobama kojima se sudi za teška i osjetljiva kaznena djela da ostanu na svojim radnim mjestima umjesto da budu privremeno suspendirana kao i u velikom broju europskih država, gdje je pravna praksa jasna", rekli su iz inicijative koja djeluje pod anonimnim profilom na društvenim mrežama @grofdarkula.

Bolnica: Presuda je nepravomoćna pa ne možemo primijeniti nikakvu proceduru prema liječniku. Udruga: Dokazali smo im da to nije istina pa su se naljutili

Iz bolnice su potvrdili da je Zlatko Topolovec i dalje na svom radnom mjestu.

"Budući da se radi o nepravomoćnoj sudskoj odluci, posve je jasno da Klinički bolnički centar Osijek kao poslodavac nije niti bio u mogućnosti primijeniti bilo kakvu proceduru prema imenovanom liječniku", poručili su iz KBC-a Osijek. 

Večeras se oglasila i osječka udruga Adela, koja kaže da je KBC-u Osijek u direktnoj komunikaciji dokazala da su imali alate da s radnog mjesta udalje ginekologa koji je prvostupanjski osuđen za silovanje, no da su iz bolnice potom ljutito prekinuli komunikaciju.

"Poštovani, udruga Adela je danas tijekom prijepodneva dobila ljutiti odgovor kojim nam je jasno dato do znanja da KBC više s nama neće komunicirati iako smo dokazale pomoću novinarke Nataše Škaričić da su imali alate za udaljiti ginekologa prvostupanjski osuđenoga za silovanje s radnog mjesta. Vezano za taj slučaj Ministarstvo zdravstva danas se priopćenjem za HRT ogradilo od odluka KBC-a Osijek, koju je do jučer podržavalo, jer, kako kažu, nisu upoznati sa slučajem.

Ovim putem želimo javnost obavijestiti o tome da su  zdravstvena inspekcija, Ministarstvo zdravstva, KBC Osijek te Komora kroz pola godine redovito upozoravani s naše strane o tome da osuđeni ginekolog i dalje nesmetano radi, za što imamo i pisane dokaze koje vam putem skrinšatova i priloga dostavljamo.

Svim udrugama za zaštitu ljudskih prava koje su danas ipak odlučile reagirati od srca zahvaljujemo u ime svih žena, jer zajedno smo jače_i.

Kao i do sada, udruga Adela nastavit će raditi na ovom slučaju i nećemo dopustiti da potone u zaborav čim se svjetla reflektora ugase, kao što to nismo i nećemo dopustiti s propustima sustava u slučaju ubojstva Mihaele Berak koju je ubio policajac službenim oružjem", poručili su iz Udruge te priložili i screenshotove prepiske s bolnicom. 

Ministarstvo: Primili smo zaista mnogo mailova, ali presuda je nepravomoćna

Iz Ministarstva su ranije za N1 potvrdili da su zaprimili "zaista mnogo e-mailova vezanih uz slučaj nepravomoćno osuđenog dr. Topolovca" te da je Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu pri Ministarstvu zdravstva zaprimio informaciju o slučaju te da je od ravnatelja KBC-a Osijek zatraženo očitovanje u kojem se "navodi kako je imenovani liječnik nepravomoćno osuđen od strane Županijskog suda u Osijeku."

"Presuda je u ovom trenutku nepravomoćna. Po Ustavu Republike Hrvatske, članak 28., propisano je da je svatko nedužan te se nitko ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja. Također, aktualna odredba Zakona o zdravstvenoj zaštiti, članak 156., ne omogućava udaljavanje s radnog mjesta bez pravomoćnosti", poručili su.

"Slijedom nepravomoćnosti presude imenovani liječnik je i dalje u radnom odnosu s KBC-om Osijek, ali poslove iz svojeg djelokruga rada obavlja uz prisutnost člana tima. Privremenu mjeru udaljavanja s radnog mjesta teoretski je mogao naložiti jedino sud ili komora ako je imala predmet u razmatranju, za što nemamo službenu informaciju", poručili su iz Beroševog ministarstva. 

Komisija Liječničke komore, koliko je poznato, zasad ne poduzima ništa. 

Aktivistica: Još u veljači smo pitali bolnicu o tom slučaju

U Dnevniku N1 večeras je gostovala Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. Rekla je da su prvi upit bolnici poslali još u veljači.

"Od veljače ove godine osječke udruge okupljene oko neformalne inicijative Noćni marš Osijek poslale su upit osječkoj bolnici što je poduzela u konkretnom slučaju. Oni su nam tada odgovorili da nisu upoznati sa slučajem i pozvali se na presumpciju nevinosti", kazala je Havelka pa nastavila:

"Nakon toga smo na Noćnom maršu izašli sa zahtjevom da Vlada RH izmijeni zakon o liječništvu i uvede odredbe po kojima se liječnik koji izvrši kazneno djelo za vrijeme obavljanja dužnosti, i to kazneno djelo protiv spolne slobode kao u ovom slučaju, udalji s dužnosti dok traje postupak. Odgovora još nismo dobili."

Sve institucije - Ministarstvo zdravstva, Hrvatska liječnička komora (HLK) i KBC - pozivaju se na presumpciju nevinosti. Jesu li im ruke doista vezane u ovom slučaju?

"Mi smatramo da im ruke nisu vezane, da su mogli poduzeti druge radnje da bi se zaštitila prava pacijenata, posebice prava pacijenata u budućnosti i da se preveniraju ovi slučajevi", smatra Havelka.

"Tražimo promjenu zakona"

Osvrnula se i na izmjenu zakona koju traže. "Vezano uz izmjenu zakona u liječništvu, da bude po uzoru na izmjenu zakona u odgoju i obrazovanju, gdje se djelatnici u odgojno-obrazovnim ustanovama udaljuju s posla ako su učinili kazneno djelo, odnosno ako se vodi kazneni postupak za djelo protiv djece."

"Osim toga, HLK je mogao reagirati i pokrenuti disciplinski postupak neovisno o kaznenom postupku", dodala je.

Havelka je komentirala i kako se osjećaju žene u Osijeku s kojima je razgovarala i je li im neugodno ići u bolnicu.

"U svakom slučaju jest, osjećaju se nesigurno i nezaštićeno jer sustav žene ne štiti u konkretnom slučaju, posebice njihovo ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu", navela je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.