Bila je i hrvatska kraljica, jako popularna u svijetu. Luđak je izbo na ulici i ubio

Foto: Wikipedia

Elizabeta Austrijska, odnosno Elizabeta Bavarska ili samo Sisi, bila je žena austrijskog cara Franje Josipa I. te omiljena kraljica. Talijanski anarhist Luigi Lucheni ubio ju je 10. rujna 1898. u Ženevi. Njena smrt šokirala je baš svakoga, najviše zato što se Sisi nije bavila političkim pitanjima, već je vrijeme provodila putujući i pišući pjesme.

Princeza Dijana 19. stoljeća

Sisi se rodila kao bavarska plemkinja te se 1854. godine udala za austrijskog cara. Bili su mladi zaljubljeni par koji je privlačio pažnju gdje god je došao. Franjo je djelovao kao sposoban i mudar vladar, a Sisi kao njegova vesela strana, koja je osvajala diplomate koje on nije mogao.

Sisi je također obavila dužnost kraljice te Franji rodila troje djece. Premda je Sofija, prvo dijete, umrla s navršene dvije godine, Gisela i Rudolf preživjeli su djetinjstvo. Rudolf je bio najmlađi, a Sisi ga je rodila kada je imala 21 godinu. Nakon što je rodila sina, smatrala je svoju dužnost ispunjenom i posvetila se drugim stvarima. Četvrto dijete rodila je vlasitom voljom 1868. godine.

Za Franju Josipa I. kraj stoljeća obilježile su dvije velike tragedije. Prvo je njegov sin Rudolf pronađen mrtav u svojoj kolibi uz ljubavnicu 1889. godine, što je zakompliciralo pitanje nasljedstva trona. Osam godina kasnije, Sisi je krenula za Ženevu.

Sisi i Franjo Josip u Budimpešti

Sisi u Ženevi

Ženeva je bila njena uobičajena lokacija. Sisi je voljela Švicarsku i često je tamo odlazila kako bi pronašla inspiraciju za svoju umjetnost. U zadnjem posjetu Ženevi šetala je uz jezero kada ju je  napao talijanski anarhist Luigi Lucheni. Zabio joj je tanki komad metala u prsa, a onda je odmah svladan. Sisi isprva nije osjetila ranu, no par minuta kasnije shvatila je da krvari. Lucheni joj je tankom iglom probio prsni koš i pogodio srce. Ubrzo se srušila i tamo je umrla. Imala je 60 godina.

Smrt Sisi bila je velik šok za cijelu europsku javnost. Bila je popularna i izvan granica Austro-Ugarske. Nitko nije očekivao da će careva žena nastradati, a pogotovo ne na ovaj način. Luigi Lucheni nije imao nikakav poseban motiv da ubije austrijsku kraljicu, bio je samo frustriran i htio je ubiti nekoga iz visokog društva za vlastitu satisfakciju. Odmah je uhićen te osuđen na doživotnu kaznu. Umro je u zatvoru od posljedica tuberkuloze.

Elizabeta, Gisela i Rudolf

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.