Bio je glavni inženjer željeznica u JAR-u. Dobio 15 godina zatvora zbog laži u CV-ju

Ilustracija: EPA

Čovjek koji je bio glavni inženjer u južnoafričkoj državnoj željezničkoj tvrtki osuđen je na 15 godina zatvora zbog lažiranja svojih kvalifikacija. Daniel Mthimkhulu pet je godina bio glavni inženjer u Putničkoj željezničkoj agenciji Južne Afrike (Prasa). 

Godišnja plaća mu je iznosila oko 2.8 milijuna randa (141.000 eura). U svom CV-ju 49-godišnjak je tvrdio da ima nekoliko kvalifikacija inženjera strojarstva, uključujući diplomu s uglednog južnoafričkog sveučilišta Witwatersrand, kao i doktorat njemačkog sveučilišta.

Međutim, sud u Johannesburgu je utvrdio da je Mthimkhulu završio samo srednju školu. "Kazna šalje snažnu poruku da počinitelji kriminala bijelih ovratnika (kriminal koji počine pripadnici srednjeg ili višeg sloja društva) neće proći nekažnjeno", kazala je Phindi Mjonondwane, glasnogovornica Nacionalnog tužiteljstva (NPA).

Nabavio previsoke vlakove

Mthimkhulu je uhićen u srpnju 2015., nedugo nakon što se njegova mreža laži počela odmotavati. Počeo je raditi u Prasi prije 15 godina, napredujući do glavnog inženjera zahvaljujući svojim lažnim kvalifikacijama. Saznalo se i da je krivotvorio ponudu za posao jedne njemačke tvrtke, koja je Prasu potaknula da mu poveća plaću kako ga ne bi izgubila, piše BBC.

Bio je i glavni u poslu vrijednom 600 milijuna randa (30 milijuna eura) kad su kupljeni novi vlakovi iz Španjolske, koji se nisu mogli koristiti u Južnoj Africi jer su bili previsoki. "Sud je uzeo u obzir ozbiljnost i rasprostranjenost prevare, značajan financijski gubitak za Prasu i Mthimkhuluovu izdaju povjerenja poslodavca", rekla je Mjonondwane.

U intervjuu iz 2019. za lokalnu televizijsku kuću eNCA-u Mthimkhulu je priznao da nije doktorirao. "Jednostavno sam se osjećao ugodno s titulom. Nisam predvidio nikakvu štetu kao posljedicu ovoga", naveo je. Mthimkhulu se navodno planira žaliti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.