Bio je Hitlerov najslavniji general. Hitler ga je prisilio da popije cijanid

Foto: Bundesarchiv,Wiki

Erwin Rommel, punim imenom Erwin Johannes Eugen Rommel, rođen je 15. studenog 1891. godine u Heidenheimu u Njemačkoj i postao je jedan od najpoznatijih njemačkih vojnih vođa tijekom Drugog svjetskog rata. 

Njegova vojna karijera započela je tijekom Prvog svjetskog rata, gdje je stekao reputaciju kao hrabar i domišljat časnik. Za svoja vojna postignuća odlikovan je Željeznim križem, a njegova knjiga Infanterie greift an (Infanterijska napada) iz 1937. godine postala je vrlo cijenjena kao priručnik za taktiku u vojnoj akademiji.

Rommel u Prvom svjetskom ratu

Pustinjska Lisica

Rommelov uspon na međunarodnu scenu došao je 1940. godine tijekom njemačke invazije na Francusku, gdje je zapovijedao oklopnom divizijom. Njegova taktička spretnost i sposobnost brzog manevriranja učinili su ga cijenjenim u vojnom svijetu.

Rommel u Francuskoj 1940. godine

Njegova prava slava došla je tijekom kampanja u Sjevernoj Africi od 1941. do 1943., kada je preuzeo zapovjedništvo nad Afričkim korpusom (Deutsches Afrikakorps). Upravo tamo stekao je nadimak Pustinjska Lisica zbog svoje sposobnosti izvođenja iznenadnih napada i vještog manevriranja kroz pustinjske terene. 

Njegove operacije, iako su započele velikim uspjesima, počele su slabjeti zbog logističkih problema, iscrpljivanja snaga i nedostatka zaliha. Poraz kod El Alameina 1942. bio je ključni trenutak koji je označio kraj njemačke prevlasti u Africi​.

Nije uspio spriječiti Dan D

Nakon povratka u Europu, Rommel je preuzeo odgovornost za obranu Atlantika od mogućih savezničkih invazija. Predviđao je invaziju u Normandiji, ali je njegovi planovi za jaču obranu i angažman tenkovskih jedinica nisu dobili Hitlerovu podršku. Nakon invazije Saveznika 6. lipnja 1944. (Dan D), Rommel je sve više gubio povjerenje u Hitlerovo vodstvo i postao svjestan da Njemačka neće pobijediti u ratu.

Znao za zavjeru protiv Hitlera

Rommel se povezao s određenim krugovima unutar njemačkog vojnog vrha koji su se protivili Hitleru, a iako nije bio direktni sudionik u pokušaju atentata na Hitlera 20. srpnja 1944. godine, bio je svjestan zavjere. Urotnici su se nadali da će ukloniti Hitlera i sklopiti mirovni sporazum sa Saveznicima, no atentat nije uspio.

Kada je Hitler saznao za Rommelovu povezanost s urotom, odlučio je zadržati njegovu javnu sliku heroja. Rommelu je ponuđena mogućnost da počini samoubojstvo kako bi izbjegao sramotu javnog suđenja i osigurao sigurnost svojoj obitelji. Hitler je, naravno, želio spriječiti rušenje morala u njemačkom narodu ako bi se saznalo da je slavni Rommel znao za pobunu protiv Hitlera te je prešutno odobravao.

Rommel je 14. listopada 1944. godine, pod pritiskom režima, uzeo otrov i preminuo u svojem domu u Herrlingenu​.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.