Bio je okrutni kriminalac kojeg su Amerikanci obožavali

Foto: Wiki

Charles Arthur Floyd, poznatiji kao Pretty Boy Floyd, bio je američki pljačkaš banaka koji je postao simbol otpora tijekom Velike depresije. Rođen 1904. godine u Georgiji, odrastao je u Oklahomi, gdje je već u mladosti počeo s kriminalnim aktivnostima. Njegovo sudjelovanje u pljačkama banaka, uključujući uništavanje hipotekarnih dokumenata, stvorilo je mit o njemu kao modernom Robinu Hoodu, iako za to nema dokaza.

Masakr u Kasas Cityju

Tijekom 1930-ih Floyd je sudjelovao u mnogim pljačkama i sukobima s policijom. Njegovo sudjelovanje u masakru u Kansas Cityju 1933. godine ostaje sporno, ali je FBI iskoristio ovaj događaj da ga proglasi javnim neprijateljem broj jedan. Masakr se dogodio 17. lipnja 1933. godine na željezničkoj postaji u Kansas Cityju, u Missouriju. Cilj napada bio je osloboditi kriminalca Franka Jellyja Nasha, kojeg su federalni agenti i policija pratili.

U oružanom sukobu ubijena su četiri policajca i sam Nash. Masakr je bio ključan događaj koji je doveo do povećanja ovlasti FBI-a, a Floyd i njegov suradnik Adam Richetti postali su glavni osumnjičeni, iako postoje različita mišljenja o njihovoj stvarnoj umiješanosti​

Unatoč kriminalnoj karijeri, mnogi su ga smatrali junakom, pogotovo u ruralnim područjima Oklahome, gdje su ga mještani skrivali i pružali mu zaštitu.

Ubijen u sukobu s policijom

Floyd je bio upleten u mnoge kriminalne aktivnosti, uključujući oružane sukobe s policijom. Godine 1934., dok je bježao pred vlastima, Floyd je naposljetku lociran i ubijen u pucnjavi s agentima FBI-a, predvođenim Melvinom Purvisom, u Ohiju. Priče o njegovoj smrti variraju, ali ostaje činjenica da je umro u dobi od 30 godina, nakon što je proveo gotovo cijeli život bježeći od zakona.

Njegova priča i dalje živi u američkoj popularnoj kulturi, gdje je često prikazivan kao tragični junak, a ponekad i kao žrtva teških vremena. Floydov život postao je inspiracija za brojne knjige, filmove i pjesme, uključujući poznatu baladu Woodyja Guthrieja koja ga opisuje kao narodnog junaka koji je ustao protiv banaka i bogataša.

Rani život i kriminalne aktivnosti

Rođen u Georgiji, Floyd se kao mladić preselio s obitelji u Oklahomu. Već s 18 godina prvi put je uhićen zbog krađe, a ubrzo nakon toga počeo je sudjelovati u pljačkama banaka. Nadimak Pretty Boy dobio je zbog svog izgleda, iako mu nije bio drag.

Nakon puštanja iz zatvora zbog pljačke 1925. Floyd se udružio s kriminalcima iz podzemlja Kansas Cityja i počeo niz pljački koje su ga učinile ozloglašenim. Do 1930. godine bio je osumnjičen za nekoliko ubojstava i pljački, a sposobnost bijega pred policijom samo mu je povećala reputaciju.

Unatoč njegovim kriminalnim djelima, mnogi su ga smatrali simbolom otpora bogatim elitama, posebno tijekom teških godina Velike depresije. Neki su ga čak uspoređivali s Robinom Hoodom, iako je to vjerojatno mit.

Floydova smrt postala je predmet nagađanja, ali svi se slažu da je tragično završio u polju kukuruza, okružen agentima FBI-a. Njegovo tijelo bilo je izloženo u Oklahomi, a na sprovodu se okupilo između 20.000 i 40.000 ljudi, čime je postao simbol otpora za mnoge ljude tog doba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.